Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plante care pot reduce inflamația din organism

Inflamația face parte din mecanismul de apărare al corpului și joacă un rol în procesul de vindecare. Când corpul detectează un intrus, acesta lansează un răspuns biologic pentru a încerca să-l elimine.

Plante care pot reduce inflamația din organism

05 Iulie 2021, 14:59

Atacatorul ar putea fi un corp străin, cum ar fi un ghimpe, un iritant sau un agent patogen. Agenții patogeni includ bacterii, viruși și alte organisme, care provoacă infecții.

Uneori, corpul își percepe greșit propriile celule sau țesuturi ca dăunătoare. Această reacție poate duce la boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1.

Experții consideră că inflamația poate contribui la o gamă largă de boli cronice. Exemple de acestea sunt sindromul metabolic, care include diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea.

Persoanele cu aceste afecțiuni au adesea niveluri mai ridicate de markeri inflamatori în corpul lor.

Adoptarea unei diete anti-inflamatorii și a unui stil de viață echilibrat pot reduce inflamațiile cronice, pentru a vă ajuta să vă mențineți sănătoși și să încetiniți îmbătrânirea.

Există o serie de medicamente antiinflamatoare pentru a ajuta la controlul inflamației în organism. Cu toate acestea, ele au adesea efecte secundare și pot să nu fie întotdeauna eficiente.

Datorită prevalenței efectelor secundare ale medicamentelor antiinflamatoare, persoanele vizate caută abordări alternative pentru tratarea inflamației și a durerii.

Curcuma

Curcuma vine de obicei sub forma unei pulberi galbene din rădăcina plantei de turmeric. Conține o substanță chimică numită curcumină, care poate avea proprietăți antiinflamatorii.

Mai multe studii au arătat că turmericul poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului la persoanele cu artrită. Funcționează prin limitarea producției de molecule numite citokine, care provoacă inflamații.

Cercetătorii continuă să investigheze modul în care curcumina afectează inflamația într-o serie de alte afecțiuni, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale. Curcumina are cea mai substanțială bază de dovezi pentru efectele sale antiinflamatoare, comparativ cu alte remedii pe bază de plante.

Turmericul este disponibil sub formă de capsule, tablete, ceaiuri, paste și extracte. Metodele de administrare a turmericului vor varia, în funcție de utilizarea intenționată.

Ghimbir
Ghimbirul este o plantă tropicală care a avut mult timp un loc în tratamentele tradiționale. Ghimbirul poate avea proprietăți antiinflamatorii. Există dovezi care arată că mulți dintre constituenții ghimbirului pot limita producția de citokine și activitatea enzimelor ciclooxigenazei, care promovează inflamația.

Cercetările au descoperit că proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului ar putea fi utile în tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv artrita și durerea.

Ghimbirul poate fi proaspăt sau o rădăcină uscată. Poate veni și sub formă de tablete, capsule și ceaiuri.

Ceai verde

Cercetările l-au legat de o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate. Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii care ar putea sta la baza unora dintre aceste beneficii specifice pentru sănătate.

De exemplu, există dovezi care sugerează că o componentă a ceaiului verde ar putea perturba procesele care provoacă inflamații în artrită.

De asemenea, s-a constatat că ceaiul verde poate avea un efect pozitiv asupra inflamației la persoanele cu tulburări metabolice. Ceaiul verde vine de obicei ca o băutură caldă sau rece. De asemenea, este posibil să fie comercializat sub forma de capsule, tablete și creme.

Autor: Petrut Mazilu

Foto: pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană