Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Plantele au fost dintotdeauna alături de oameni, oferindu-ne vindecare și întărirea imunității. Dacă știm cum să le culegem și să le folosim, putem preveni sau trata numeroase afecțiuni”, spune biologul Irina Stanca Mustea.

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Aprilie 2025, 14:16
În cadrul emisiunii „Viața la țară”, Irina Stanca Mustea, fitoterapeut recunoscut, a fost invitata realizatoarei Tatiana Mircea și a vorbit despre plantele medicinale ale primăverii și despre efectele lor binefăcătoare asupra sănătății.
Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă. Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi utilizate în salate, ceaiuri, tincturi și alifii, având efecte:
diuretice, de stimulare a secreției biliare,
benefice în obezitate, gută, reumatism și afecțiuni digestive.
Un remediu tradițional este siropul de păpădie, iar alifia preparată din floare și rădăcină este recunoscută pentru efectele sale asupra regenerării pielii.
Brusturele, plantă de primăvară, este apreciat pentru rădăcina sa bogată în inulină și substanțe antimicrobiene. Este recomandat în:
diabet zaharat, afecțiuni dermatologice (acnee, seboree), afecțiuni renale și biliare.
Preparatele din brusture, precum tinctura și alifia, sunt utilizate și pentru stimularea creșterii părului.
Ciuboțica cucului, o specie protejată, este indicată în: fluidificarea secrețiilor bronșice, tratarea tusei și pneumoniei, contuzii și edeme (aplicată extern sub formă de decoct).
Se folosesc în special florile și frunzele, bogate în vitamina C.
Urzica moartă, frecvent utilizată în fitoterapie, are proprietăți: emoliente, diuretice și antiinflamatoare.
Este recomandată în tratamentul hemoroizilor, al afecțiunilor genitale feminine și în hipertrofia de prostată la bărbați.
Păducelul, înflorit la sfârșit de aprilie, este cunoscut drept „planta inimii” datorită efectelor sale: reglarea tensiunii arteriale, protecția vaselor coronariene, reducerea anxietății și a tulburărilor neurovegetative.
Se folosesc atât florile și frunzele, cât și fructele.
Florile și coaja de salcâm sunt recunoscute pentru: combaterea hiperacidității gastrice, calmarea tusei și agitației nervoase, reglarea temperaturii corporale datorită conținutului de acid salicilic natural.
Doamna Mustea a insistat asupra importanței recoltării plantelor din zone nepoluate, cât mai departe de drumuri circulate sau terenuri agricole tratate chimic.
„Plantele absorb toxinele din aer și sol. Este esențial să le culegem doar din locuri curate”, a avertizat fitoterapeuta.
Preparatele tradiționale pentru sănătate sunt tincturile care se obțin prin macerarea plantei uscate sau pulberizate în alcool natural de 40°, timp de 21 de zile și siropurile naturale se prepară prin alternarea straturilor de plante proaspete cu miere de albine, într-un borcan păstrat la rece.
Emisiunea a adus în prim-plan înțelepciunea naturii, demonstrând că, și astăzi, plantele rămân unele dintre cele mai prețioase surse de sănătate.
„Prin plante, natura ne dăruiește vindecare și viață. Tot ce trebuie să facem este să le respectăm și să le folosim cu înțelepciune”, a conchis Irina Stanca Mustea.