Ascultă Radio Antena Satelor Live

Proprietățile terapeutice ale propolisului

Toată lumea știe despre beneficiile nutriționale ale produselor stupului, de conținutul lor în vitamine, minerale și enzime, dar credem că ar trebui vorbit mai mult și despre faptul că sunt și niște remedii farmaceutice cu totul și cu totul deosebite. Tinctura de propolis, de pildă, are proprietăți antiseptice, antibiotice, antivirale și antiinflamatoare, fiind cel mai puternic

10 Decembrie 2014, 09:23

dezinfectant natural. În plus, calmează la nivel local. De exemplu, la nivelul cavității bucale, după o intervenție a medicului dentist.

Tot în igiena dentară, propolisul este foarte bun în tratarea gingivitelor și paradontozei. De asemenea, ajută mult în luptă împotrivă tuturor tipurilor de virusuri, fiind recomandat în stările gripale, precum și în cazul durerilor de gât acute.

În greaca veche, propolis înseamnă a apăra cetatea (pro-polis). I s-a dat acest nume pentru că el reprezintă substanța cu ajutorul căreia albinele se apăra de factorii de mediu care le-ar putea dăuna.

Pentru om, propolisul acționează la fel, protejându-l de bacterii și de infecții. Îl putem consuma ca atare, pur, brut, mestecându-l, sau sub formă de tincturi.

Unguentele pe bază de propolis se aplică pe răni ușoare, iar tinctura e folosită pentru a dezinfecta pielea sau pentru a lupta împotrivă infecțiilor faringiene.

Propolisul se obține prin răzuirea pereților stupului, la o temperatură de peste 20 de grade Celsius, însă pentru consumul uman el trebuie să fie purificat, să nu conțină resturi de polen sau alte substanțe la care unii oameni pot fi alergici.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană