Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prunele - beneficii uimitoare pentru organism

Datorită conţinutului bogat în minerale, vitamine şi compuşi organici vegetali, prunele reprezintă o importantă sursă naturală de sănătate.

03 Octombrie 2014, 21:00

Aceste fructe sunt recomandate în tratarea mai multor afecţiuni, precum guta, ateroscleroza, hepatita, diabetul, intoxicaţiile alimentare, reumatismul şi stările toxice cauzate de poluare. Datorită potasiului şi a unor acizi organici care fluidizează sângele, prunele au un efect pozitiv asupra hipertensivilor, scad colesterolul sanguin şi depunerile acestuia pe vasele de sânge.

De asemenea, datorită conţinutului de cupru, aceste fructe împiedică formarea cheagurilor de sânge şi scad riscul de tromboflebite. Prunele au proprietăţi antioxidante, laxative, diuretice, antihelmintice, antipiretice, antianemice şi antiastenice.

Totodată, prunele decongestionează ficatul şi reduc riscul apariţiei unor tipuri de ciroze, previn apariţia cataractei şi a glaucomului, reduc riscul inflamaţiilor mucoasei digestive, scad activitatea intestinală şi elimină paraziţii intestinali. În acelaşi timp, au un efect de reglare a absorbţiei glucozei din alimente, contribuie la scăderea febrei şi, nu în ultimul rând, favorizează sistemul imunitar. Anhidridele şi acidul oxalic din prune pot distruge viruşii, celulele străine, dar şi celulele canceroase care nu mai sunt recunoscute ca fiind proprii organismului. Prin aceste căi de acţiune, compuşii din prună, dar mai ales din coaja de prună, pot reduce semnificativ riscul de apariţie a celulelor maligne, a cancerizării unui ţesut sau organ.

O cură de prune poate avea efectul unui medicament antidepresiv, avantajul fiind lipsa totală a toxicităţii compuşilor. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete pot regla glicemia şi preven apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucidic. Consumul de prune proaspete ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană