Ascultă Radio Antena Satelor Live

Regimul alimentar în afecţiunile gastrice

Gastrita reprezintă inflamaţia mucoasei stomacului care, netratată la timp, se poate transforma în ulcer gastric (leziune la nivelul mucoasei stomacului) sau ulcer duodenal (leziune în mucoasa duodenului).

29 Decembrie 2015, 04:13

Tratarea gastritei şi a ulcerului implică, pe lângă tratamentul medicamentos, şi adoptarea unui anumit regim alimentar.

Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie, explică care sunt cauzele apariţiei afecţiunilor gastrice şi cum trebuie să fie alimentaţia bolnavilor de ulcer şi de gastrită hiperacidă.

Ca şi în cazul altor boli, mecanismul de producere a gastritei hiperacide constă în inflamarea mucoasei stomacale din cauza unei hipersecreţii de acid clorhidric şi enzime necesare digestiei. În general, cei afectaţi simt o arsură în capul pieptului şi sunt chinuiţi de recurgitaţii acide, adică senzaţia de arsură.

O altă senzaţie este una dureroasă, ca urmare a contractării violente a muşchilor stomacului din cauza acidităţii excesive.

Prin urmare, în primul şi în primul rând, chiar dacă nu este vorba de aliment, fumatul este unul dintre factorii care accesează apariţia bolii şi intensifică simptomele dureroase. Deci fumatul, clar, trebuie oprit. De asemenea, neglijarea simptomelor dureroase şi continuarea unei vieţi dezordonate, cu practicarea erorilor dietetice amintite mai sus, duce la instalarea bolii ulceroase.

Prin urmare, trebuie evitate toate alimentele care determină aciditatea, o secreţie mare de suc gastric.

Care sunt aceste alimente?

Acestea sunt, în general, cărnurile, pentru că acestea cer pentru digestie sucuri gastrice acide, în vreme ce făinoasele cer sucuri gastrice alcaline. Automat se trage concluzia că o persoană care are deja ulcer sau are predispoziţie spre această suferinţă trebuie să evite carnea, carnea de porc, chiar ouăle, pentru că şi digerarea lor cer sucuri gastrice acide.

Mesele trebuie să fie servite la ore regulate, fără abateri şi în linişte, adică persoana nu trebuie să fie nervoasă. Mâncarea trebuie să fie bine mestecată. De regulă, băuturile trebuie să fie nu foarte reci şi nu foarte fierbinţi, să fie la temperatura camerei.

Ce nu au voie să consume bolnavii de ulcer şi gastrită?

Alimentele interzise bolnavilor de gastrită hiperacidă şi ulcer sunt: condimentele (ardei iute, boia, piper, muştar), sare în exces, ciocolată, cafea, băuturi, cum sunt cele tari: rachiu, ţuică, lichior, palincă. Apele minerale trebuie evitate. De asemenea, sosurile nedietetice, cu rântaş, cu grăsimi încinse, cu condimente.

Grăsimile trebuie evitate, cum este slănina, cum este untura, margarina. Sunt o serie întreagă de alimente la care trebuie să fim foarte atenţi dacă avem această problemă, pentru că o criză de ulcer este una nedorită şi este foarte greu de suportat.

Bolnavii de ulcer şi gastrită au un regim alimentar, care este acesta

Se face un regim o săptămână: din 3 în 3 ore se bea o cană cu lapte cald, pe lângă alte alimente uşoare, cum ar fi oul fiert moale, supele de orez stercurate, arpacaşul, cu un adaos de unt de casă proaspăt, fulgi de ovăz, griş, frişcă proaspătă. Mâncărurile trebuie să fie moderate ca temperatură şi asta contează foarte mult. De exemplu, după două săptămâni se recomandă supe de zarzavat strecurate prin sită, perişoare dietetice fierte, diferite prăjituri dietetice (biscuiţi, pandişpan, ecler). Trebuie să se ţină cont, în această perioadă şi în general, ca mesele să fie puţine şi dese, să fie 2-3 mese pe zi şi două gustări.

De Crăciun, de exemplu, se pot abate, dar cu riscuri. Cei care au avut şi au un ulcer deschis, deci încă rană se abat cu consecinţe destul de mari. Cei care au un ulcer închis şi cei care au predilecţie la aşa ceva se pot abate, dar alimentele trebuie preparate mai mult copt, mai mult înăbuşit, nu prăjit.

Vă daţi seama că, în momentul în care ai rană la nivelul stomacului şi inflamată mucoasa stomacului, o băutură tare este sinucidere curată. Se poate bea un vin natural, un pahar maxim şi numai în timpul meselor, pentru că nu trebuie să fie pe stomacul gol, trebuie consumat ceva pentru că acest alcool trebuie să intre în stomac pe un pat de mâncare.

Sursa: rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană