Remedii naturiste în ulcerul gastric și duodenal
Ulcerul gastric şi cel duodenal sunt determinate de prezenţa mediului acid în stomac. Cel mai frecvent, ulcerul gastric apare la persoanele care au avut gastrită, în care o parte din celule se distrug, apărând în cele din urmă inflamaţiile şi chiar unele ulceraţii. n această afecţiune, durerile revin sezonier, şi un bolnav de ulcer le va resimţi mai acut în anotimpurile de trecere, primăvara şi toamna. Dar alimentaţia corectă este un mijloc terapeutic important în cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli.
10 Aprilie 2022, 05:26
Specialiştii afirmă că factorii de risc care duc la apariţia ulcerului sunt, în principal, cei genetici. Totodată, ulcerul poate apărea şi la persoanele cu un stres psihic sau fizic prelungit, dar şi la cele care au consumat perioade mai lungi de timp anumite medicamente: antiinflamatoare, aspirină, fenilbutazonă, corticosteroizi etc.
Specialiştii susţin că cel mai important lucru este respectarea cu stricteţe a orelor de masă. Aşadar, persoanele cu această afecţiune trebuie să ia obligatoriu cel puţin trei mese pe zi, chiar şi mai multe, dar mai reduse cantitativ. Hrana trebuie mestecată foarte bine, în linişte şi fără grabă, iar alimentele nu trebuie să fie nici prea fierbinţi, dar nici foarte reci. Atenţie! Nu mânca niciodată cu mai puţin de trei ore înainte de culcare. Alimentele consumate prea târziu pot determina secreţii gastrice în timpul nopţii.
Alimente permise
În dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse următoarele alimente: carne de vită sau de pasăre, peşte slab, şuncă slabă, legume fierte (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecei), lapte dulce, smântână, caş, urdă, brânză proaspătă de vaci, orez, griş, paste făinoase, ouă proaspete fierte moi sau ochiuri româneşti, salată verde, fructe dulci şi foarte coapte - banane, pepene galben, caise, piersici, mango - sucuri naturale de piersici, de mere sau de morcovi, apă plată.
Alimente interzise
Bolnavilor de ulcer le sunt interzise următoarele alimente: carnea grasă sărată, peştele gras sau afumat, carnea afumată sau preparată prin prăjire, brânzeturile fermentate sau afumate, murăturile, iaurtul şi laptele bătut, conservele de peşte, slănina, untura, maioneza, rântaşurile, pâinea proaspătă, pâinea prăjită, dulceaţa, marmelada şi ciocolata. Dintre legume sunt interzise castraveţii, ridichiile, sfecla, roşiile, vinetele, fasolea uscată, lintea, ceapa, usturoiul, varza albă şi varza roşie, ardeiul iute. Fructele care nu trebuie să se regăsească în dieta persoanelor cu ulcer sunt următoarele: nucile, alunele, migdalele şi fructele crude sau acre. În niciun caz nu consuma condimente iuţi şi iritante, oţet, boia iute, piper, hrean sau muştar. Alcoolul, băuturile carbogazoase şi fumatul sunt strict interzise, iar cafeaua trebuie evitată, mai ales pe stomacul gol.
Remedii naturiste: suc de varză şi de cartofi
Totodată, sucul de varză albă este un remediu naturist excelent în caz de ulcer gastric şi duodenal. Aceasta conţine o vitamină, vitamina U, supranumită şi „vitamina antiulceroasă”. Rezultatul tratamentului ulcerului gastro-duodenal cu cu această vitamină este mai mult decât spectaculos. Prepară zilnic un pahar de suc proaspăt de varză dulce şi bea câte o treime din pahar, între mesele principale ale zilei. Pe tot parcursul zilei, paharul cu suc se va menţine la frigider.
Rezultate bune dă şi sucul de cartofi. Se curăţă seara doi cartofi de mărime mijlocie şi se ţin în apă rece până a doua zi dimineaţă când se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-un pahar. Se umple apoi paharul cu apă şi după zece minute se strecoară. Conţinutul unui pahar se va bea zilnic, înainte de masa de prânz, timp de două săptămâni.
Plantele medicinale, în tratarea ulcerului gastric și duodenal
Plantele medicinale pot reprezenta un remediu excelent pentru tratarea ulcerului gastric, mai ales atunci când urmezi o dietă corectă. Printre plantele medicinale care dau rezultate bune în tratamentul ulcerului gastric se regăsesc gălbenelele, sub formă de infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se vor bea zilnic una sau două căni. Şi infuzia din flori de salcâm este la fel de benefică. Se va consuma câte o cană cu ceai, înaintea meselor principale.