Roinița – sănătate, aromă și relaxare
Roinita este o planta medicinala utilizata cu succes in medicina naturista. De la roinita se folosesc frunzele, planta avand rolul de a indeparta gazele din stomac, de a calma spasmele stomacale si intestinale ce provoaca colici la copii si la adulti.
16 Aprilie 2015, 09:57
Denumirile populare sub care mai este cunoscuta Roinita sunt: busuiocul stupului, iarba roilor, floarea stupilor.
Important este a nu se confunda roinita cu mataciunea (Dracocephalum moldavica) sau cu catusnica (Nepeta cataria), ce au miros asemanator.
De stiut pentru a face diferenta intre aceste plante medicinale este culoarea florilor. Astfel, roinita are floarea alba, cu nuante galbui/liliachii, mataciunea are floarea de culoare albastru-violacee, iar catusnica are floarea de culoare alb-murdara.
Roinita este considerata un remediu excelent in tratarea si vindecarea starilor nervoase, calmeaza starile de voma, in special la femeile gravide, mareste secretia biliara, echilibreaza digestia si tonifica stomacul, stimuleaza lipsa poftei de mancare, trateaza diskineziile biliare, vindeca ranile (sub forma de bai, deoarece roinita are un efect cicatrizant si antiseptic).
Cum putem folosi roinita? Fiind o planta aromata, aceasta se foloseste simplu in prepararea unor salate.
Mai putem prepara ceai din frunze de roinita care este foarte eficient in tratarea ametelilor sau in cazul pierderii temporarea a cunostintei. Daca aveti probleme legate de digestie, stari nervoase sau dureri de cap, se recomanda a se bea o cana de ceai zilnic. De asemenea acest ceai poate fi preparat si din flori de roinita avand aceleasi efecte benefice asupra organismului uman, ca cel din frunze de roinita.
Sursa: Antena Satelor, emisiunea Buna Dimineata Gospodari, rubrica Pilula de Sanatate realizata de Camelia Teodosiu