Rolul vitaminelor în funcționarea normală a organismului
Pentru a oferi beneficii pentru sănătate, vitaminele și mineralele trebuie să atingă țesutul țintă. Biodisponibilitatea este esențială pentru suplimentele și alimentele funcționale.
15 Decembrie 2022, 09:37
Nu sunt putini factorii care afecteaza biodisponibilitatea – inclusiv problemele digestive, acidul gastric scazut, absorbtia scazuta a unui nutrient.In plus, suplimentele variaza in cantitatile de vitamine, minerale si antioxidanti pe care le ofera – unele ofera mai mult decat cantitatea zilnica recomandata, unele mai putin.
Produsele sunt vandute in mai multe forme diferite (pulberi, lichide, tablete, capsule, masticabile si bomboane gumate), toate producand cantitati variabile.
„Suplimentele lipozomale ofera un sistem de administrare nutritionala cu absorbtie rapida si livrare eficienta in celule. Lipozomii sunt foarte eficienti in ceea ce priveste facilitarea furnizarii de antioxidanti si deoarece sunt preparati din fosfolipide naturale, sunt biocompatibili si netoxici”, precizeaza farmacistul Iuliana Vasilache.
De ce suplimentele orale traditionale au o biodisponibilitate scazuta?
“Cand administrati suplimente regulate pe cale orala, o cantitate substantiala de substante active este rupta in timpul procesului de digestie. Mediul acid din stomac, enzimele digestive si microbii intestinali descompun substantele nutritive. Ca rezultat, doar o mica parte din totalul nutrientilor pe care i-ati ingerat devine disponibili pentru absorbtia si utilizarea la nivelul celulelor.
In plus, unele suplimente, luate in doze mari sau pe o durata prelungita, pot provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea, durerea abdominala si diareea. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece dovezile sugereaza ca anumite vitamine, cum ar fi vitamina C, trebuie luate in cantitati mai mari (decat doza zilnica recomandata) daca, de exemplu, cautati sa beneficiati de avantajele sale pentru sanatatea inimii”, mai spune Iuliana Vasilache.
De unde ideea de vitamine lipozomale?
Ritmul de viata complex pe care il vedem in jurul nostru in fiecare zi a inceput cu celule singulare acum 3,8 miliarde de ani – bacterii simple si libere plutitoare, care au fost una dintre cele mai vechi si mai ingenioase inventii ale vietii.
Aceste celule simple, la fel ca celulele noastre de astazi, poseda o membrana compusa dintr-o bilatila lipidica (un invelis care protejeaza continutul unei celule). In studiile asupra celulelor, s-a observat ca lipozomii pot spori distributia intracelulara de 100 ori fata de eliberarea non-lipozomala.
Foto: pixabay