Ascultă Radio Antena Satelor Live

Roșiile previn apariția cancerului și vindecă alte boli grave

Cu cat rosia este mai expusa la soare in timpul cresterii sale, cu atat este mai savuroasa si mai bogata in vitamine. Odata recoltata, ea pierde o parte din vitaminele C si A in contact cu lumina. De aceea este recomandat ca rosiile sa fie consumate la scurt timp dupa ce sunt culese.

21 Octombrie 2015, 09:25

Este dulce, racoritoare, energizanta, plina de substante vitale... Cu alte cuvinte, un aliat pretios al sanatatii

Aceasta leguma-fruct are o valoare nutritiva exceptionala si o savoare unica, posedand pretioase virtuti medicinale. Este diuretica, laxativa, cicatrizanta, remineralizanta, fiind un remediu eficient impotriva multor afectiuni. Savoarea unei rosii depinde de mai multi factori: nivelul de aciditate, continutul de apa si zahar, textura pulpei, momentul culegerii. Con- tine 94% apa, insa restul de 6% reprezinta numai vitamine (A, B, C, E) si minerale (magneziu, potasiu, zinc, fluor, sodiu). Este cea mai bogata leguma in aminoacizi, inclusiv aminoacizi esentiali, pe care organismul nostru nu-i poate fabrica singur. Cu cat rosia este mai expusa la soare in timpul cresterii sale, cu atat este mai savuroasa si mai bogata in vitamine. Odata recoltata, ea pierde o parte din vitaminele C si A in contact cu lumina. De aceea este recomandat ca rosiile sa fie consumate la scurt timp dupa ce sunt culese.

Ca tratament impotriva unor afectiuni (boli renale si infectii urinare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, maladii cardio-vasculare, reumatism, tulburari digestive) se recomanda o cura de 3 - 4 saptamani cu suc de rosii, cate 3 pahare pe zi (eventual poate fi combinat in parti egale cu suc de telina).

Iată câteva afecțiuni în prevenirea și tratarea cărora consumul de roșii joacă un rol uluitor:

1) Dezintoxicare
Rosia contine elemente care protejeaza ficatul si ii stimuleaza activitatea, contracareaza efectele negative pe care le are consumul excesiv de grasimi, ajutand organismul sa le metabolizeze rapid. Stiai ca o rosie de marime medie contine 125 mg de potasiu? Studiile clinice au dovedit ca, datorita bogatiei sale in potasiu, ac- tioneaza pozitiv asupra rinichilor. In cele mai multe cazuri, o buna activitate renala permite diminuarea hipertensiunii. Pentru a ajuta rinichii sa filtreze eficient apa si sa elimine toxinele, zdrobeste bine doua rosii (sau stoarce-le cu robotul), adauga o lingurita de suc proaspat de la- maie, un pic de tarhon, busuioc. Consuma acest amestec timp de 2-3 zile, dar ai grija sa nu bei mai mult de un pahar pe zi!

2) Previne cancerul si bolile de inima
Rosia contine cantitati importante de licopen (pigmentul care iii da culoarea), betacaroten si vitamina C, adica antioxidanti puternici. Aceste substante previn imbatranirea precoce, protejeaza celulele de actiunea distrugatoare a radicalilor liberi si reduc notabil riscul aparitiei unor boli grave, iar licopenul scade semnificativ riscul aparitiei maladiilor cardio-vasculare si a unor tipuri de cancer (de prostata, de plamani, de vezica, de piele, de col uterin si mamar). Pentru a te feri de aceste afectiuni serioase, este suficient sa bei zilnic doua pahare cu suc de rosii sau sa folosesti din belsug pasta de tomate la prepararea mancarurilor. Barbatii, in special, ar trebui sa consume rosii de cel putin 3 - 4 ori pe saptamana, crude, sub forma de suc ori pasta, caci in acest fel riscul aparitiei cancerului de prostata se reduce cu 45%.

3) Protejeaza plamanii
Plamanii nostri se straduiesc zilnic sa ne scape de substantele poluante din aer, care nu sunt deloc putine, in special in zonele urbane aglomerate si intens industrializate. Iar plamanii fumatorilor sunt si mai solicitat i. Avand insa grija sa includem rosiile in dieta de fiecare zi, ii vom ajuta sa elimine mai eficient toti "intrusii".

4) Apara pielea de ultraviolete
Vitaminele A si C din rosii ne feresc de infectii, tulburari nervoase, boli de ochi si de piele. In plus, licopenul are grija sa ne protejeze pielea de actiunea nefasta a ultravioletelor, reducand riscul arsurilor solare.

5) Combate oboseala si energizeaza
Zaharurile si celelalte substante nutritive din rosii furnizeaza o cantitate insemnata de energie. Cand te simti obosita, epuizata, infometata, mananca 2 - 3 rosii sau bea un pahar cu suc de rosii. O sa observi rapid ca starea ta va fi alta: te vei simti mai in forma si mai binedispusa.

La fel de bun este si bulionul
Te gandesti ca rosiile proaspete sunt mai bune decat bulionul? Te inseli. Antioxidantii, miraculoasele substante care intarzie imbatranirea, se "inmultesc" prin fierbere. Iata de ce pasta, sosul si bulionul de rosii sunt chiar mai sanatoase decat rosiile crude, cu conditia sa fie preparate cat mai natural, fara adaosuri chimice.

In cosmetica
Unii mai cred ca rosiile favorizeaza aparitia acneei, dar niciun studiu stintific nu a dovedit aceasta. Mai mult, ele sunt chiar un remediu impotriva acneei, seboreei, fiind utile in special persoanelor cu tenul gras. Aplica pe fata cateva felii de rosii zdrobite, lasa sa actioneze 15 - 20 de minute, apoi clateste fata cu apa rece. Stoarce doua rosii, amesteca sucul cu 100 ml lapte si aplica solutia astringenta pe cosuri. Amestecul se poate pastra la frigider cel mult 4 - 5 zile. Amesteca 100 ml suc de rosii cu talc, caolin sau amidon pentru a obtine o pasta. Curata tenul si apoi aplica masca pentru 20 de minute. Amesteca bine o lingura de miere de albine, un albus de ou batut spuma si 3 linguri de faina de orez. La pasta obtinuta incorporeaza o rosie bine coapta, curatata de coaja, de seminte si zdrobita. Intinde masca pe fata si las-o sa actioneze 15 minute, apoi indeparteaz-o cu apa calduta (pentru toate tipurile de ten, dar in special pentru cele grase, seboreice).

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană