Rostopasca - planta ce vindecă rănile, eczemele și leziunile cutanate
Medicina naturistă recomandă această plantă ca remediu pentru foarte multe afecțiuni, de la dermatoze banale, la temutul cancer sau la infecțiile virale, încă imposibil de tratat cu medicamentele actuale.
01 Noiembrie 2015, 16:50
Rostopasca (Chelidonium majus) este o plantă ierbacee perenă, bogat ramificată de la bază, cu tulpini cu peri lungi și rari și frunze verzi-albăstrui, mari, flori galbene cu câte 4 petale, câte 3-8 umbrele, fructe capsule alungite. Această plantă poate fi ușor recunoscută deoarce lasă la locul de rupere un latex galben-portocaliu.
Acest remediu la îndemana oricui este o chintesență de substanțe active cu proprietăți tămăduitoare: alcaloizi, acid chelidonic, saponozide, carotenoide, substanțe rezinoase, ulei volatil, flavonozide, taninuri, acid nicotinic, nicotinamidă.
Preparatele pe bază de rostopască au efecte vasodilatatoare, antispastice, analgezice şi stimulează secreţiile digestive. Extern, are acţiune: antiseptică, antibacteriană, regenerantă, cicatrizantă, antitumorală.
Seva galben-portocalie a rostopascăi face minuni când e aplicată pe leziuni locale cutanate, în cazul dermatitelor, al negilor sau al iritațiilor pielii. Cicatrizează și vindecă într-un timp record. Veți vedea efectul benefic al acesteia încă de la prima aplicare.
Rostopasca este, de asemenea, considerată leac în tratarea gutei, a ciupercilor fixate la nivelul unghiilor de la mâini și picioare, reumatismului, icterului, hemoroizilor și în echilibrarea metabolismului.
Iată alte situații în care rostopasca intervine benefic în tratarea unor boli, contribuind la menținerea sănătății.
1. Dischinezia biliară – un grup de cercetători români, conduși de dr. Hriscu A., a demonstrat efectele excepționale ale rostopascăi în combaterea tulburărilor biliare, inclusiv a dischineziei. Se administrează pulberea, câte un vârf de cuțit luat de trei ori pe zi, la orele 8, 13 și 19. Acest tratament se face vreme de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauză, după care se poate relua. Are o eficiență greu de egalat de orice medicament de sinteză. Tratamentul este foarte eficient și pentru prevenirea litiazei biliare.
2. Indigestia și dispepsia – conform cercetărilor medicului german J.C. Bauman, nu există medicament mai eficient ca rostopasca în tratarea problemelor legate de digestie. Jumătate de linguriță de tinctură de rostopască, administrată de 4 ori pe zi, diminuează senzația de greață, stimuleaza puternic producerea de sucuri gastrice și de bilă, elimină starea de disconfort, de greutate în stomac, ce apare în cazul indigestiei. Fiecare doză de rostopască se ia cu 10 minute înainte de masă. Se țin cure de câte 3 săptămâni.
3. Pancreatita-iată o rețetă care face adevărate minuni în această afecțiune periculoasă și greu de tratat: cinci grame de rostopască uscată și mărunțita se opăresc cu un litru de apă clocotită și se lasă să se infuzeze 12 ore, într-un vas smălțuit (extractul nu trebuie să intre în contact cu metale). Ideal este să se prepare infuzia la ora șase seara și să se strecoare la șase dimineața, când se mai adaugă 200 de grame de miere de salcâm sau polifloră și se amestecă bine. Se ia o lingură din acest preparat, din oră în oră, înainte sau după ce mâncăm. După 2 luni de tratament, simptomele bolii dispar.
4. Migrena biliară, migrena în general – se ia o linguriță rasă de pulbere de rostopască pe stomacul gol, în doză unică, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: în mai puțin de o oră, bila este drenată, durerile de cap și senzatia de greață dispar, la fel ca și sensibilitatea excesivă la zgomote, la lumină și la mirosuri. Tratamentul se face ocazional, atunci când apar durerile de cap și celelalte simptome specifice migrenei.
5. Spasmele digestive – sunt eficient combătute de către tinctura de rostopască, din care se iau câte 3-4 lingurițe pe zi. Tratamentul se face simptomatic, de câte ori apar spasme, anumite substanțe conținute de această plantă (alcaloizi) relaxând prompt musculatura netedă a tubului digestiv.
6. Bolile de ficat – este un remediu excelent, pentru persoanele cu afecțiuni ale ficatului apărute în urma intoxicațiilor și a otrăvirilor, a infecțiilor cu virusul hepatitei. Se administrează câte un vârf de cuțit de pulbere de rostopască (aproximativ 0,5 grame) de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 7-10 zile de pauză.