Ascultă Radio Antena Satelor Live

Salvia întărește trupul, spiritul şi mintea. 11 beneficii ale acestei plante miraculoase

Salvia este cunoscută din timpuri străvechi, fiind considerată , pe bună dreptate, plantă sacră. Datorită calităților terapeutice extrordinare, salvia este un medicament natural extrem de eficient, făcând parte din tratamentele naturiste cu efecte nebănuite asupra sistemului digestiv și nervos, cât și asupra întregului organism.

02 Ianuarie 2016, 11:58

În Evul Mediu, salvia era considerată o plantă cu proprietăți magice, care îi putea face pe oameni nemuritori. Însuși numele plantei, are o însemnătate deosebită, provenind din latinescul salvare, care înseamnă a fi sănătos, a salva, a vindeca. Și chinezii i-au conferit salviei valoarea binemeritată, căci un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrânețea să se apropie”.

Legenda biblică spune că, Maica Domnului cu micul Iisus în brațe, a scăpat de soldații lui Irod care o hărțuiau, ascunzându-se în tufele de salvie. Fiind singura dintre plante care a primit-o și a ajutat-o în acele momente grele, Maica Domnului a binecuvântat salvia, dându-i puteri vindecătoare.

Salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine, printre care vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele și florile, acestea fiind foarte bogate în uleiuri volatile.

Preparatele din salvie, sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură sau oțet au efecte antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatoare, contribuind, în același timp și la scăderea nivelului de zăhar din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. Salvia ajută și la curățarea sângelui și poate să prevină boala Alzheimer.

Salvia se remarcă prin multe proprietăţi benefice, cea mai cunoscută fiind aceea de a diminua transpiraţia (efect antisudorific pronunţat). Preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpiraţiei excesive în diverse stări, cum ar fi distoniile neurovegetative şi menopauza. Se administrează în acest scop sub formă de tinctură, câte 4 lingurițe pe zi. Iată care sunt celelalte proprietăți curative ale salviei.

1. Previne și tratează bolile sistemului nervos - încă din Evul Mediu se spunea despre salvie că are un puternic efect întineritor, ajutând mai ales menținerea nealterată a facultăților intelectuale și emoționale, până la vârste înaintate. Salvia acționează asupra receptorilor unor hormoni importanți în menținerea tinereții organismului și inhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza. Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurițe de tinctură de salvie are, în consecință, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilității, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odată cu vârsta. Mai mult, salvia stimulează capacitatea de memorare, favorizează activitatea intelectuală și îmbunătățește performanțele intelectuale, atât la cei în vârsta, cât și la tineri. Primele rezultate în acest sens se văd după patru săptămâni de administrare constantă, un tratament complet durând între 2 și 3 luni (putând fi făcut de 3 ori pe an). Băile cu salvie înlătură oboseala, conferă pielii o aromă plăcută și mențin un tonus psihic bun.

2. Previne cancerul de colon și tumorile tubului digestiv - în medicina tradițională, decoctul de salvie, din care se administrează 2-3 căni pe zi, în cure de minimum 3 luni, este un remediu redutabil împotriva acestei maladii crunte.

3.Tratează bolile coronariene - ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sânge, fiind util în prevenirea și tratamentul infarctului miocardic și a durerilor generale coronariene.

4. Ajută la vindecarea bronșitei, astmului, rinitei, sinuzitei, bolilor respiratorii cu secreții abundente - pulberea de salvie, administrată constant vreme de o lună, câte o jumătate de linguriță de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secreții și are efecte antiinfecțioase puternice. Este recomandată mai ales în perioada de primavară, inclusiv bolnavilor cronici, pentru că are efecte detoxifiante puternice, acționând asupra cauzelor profunde ale acestor boli.

5. Înlătură insomniile - persoanele care au probleme cu somnul ar trebui să umple o față de pernă mică, cu frunze uscate de salvie și s-o țină lângă pernă pe care dorm. Vor avea astfel un somn profund și liniștit.

6. Tratează bolile de piele - deoarece salvia are proprietăți calmante, antibacteriene și antifungice, tratează cu succes bolile de piele. Rănile, eczemele, micozele, iritațiile și arsurile se tratează prin spălări zilnice cu decoct de salvie și aplicarea de cataplasme din frunze proaspete, zdrobite.

7. Este adjuvant în diabetul de tip II - salvia sporește foarte mult receptivitatea (cu până la 2-3 ori) organismului la insulină. În acest scop, se administrează decoctul de salvie, câte o cană pe zi.

8. Ajută în cazuri de indigestie și balonare - se ia înainte de masă un sfert de linguriță de pulbere de salvie. Această plantă stimulează digestia și echilibrează apetitul, având calitatea de a impiedica formarea gazelor în intestin. În lumea arabă, salvia este numită "iarba beduinilor", decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareei, a colitei de fermentație și a diferitelor infecții ale tubului digestiv. Pentru tratarea acestor afecțiuni se iau 2-3 căni de decoct combinat de salvie pe zi.

9. Ameliorează tulburările de menopauză - contra acestor probleme, tinctura de salvie este un adevarat elixir, reducând transpirația, rărind apariția bufeurilor, având un puternic efect de reîntinerire. Se administrează câte o linguriță de tinctură (întotdeauna diluată în apă) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar după 4 săptămâni.

10. Menține culoarea naturală și strălucirea părului - după spălatul obișnuit cu șampon, se face ultima clătire cu decoct combinat de salvie. Pentru părul negru, se recomandă un decoct preparat în același mod, dar dintr-un amestec în părți egale de ceai negru și salvie. Salvia e bună și pentru îngrijirea părului cărunt, pe care îl întărește și căruia îi închide culoarea.

11. Diminuează porii dilatați ai tenului - se fac spălături, în fiecare dimineață și seară, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresă cu acest preparat, care se ține vreme de un sfert de oră.

Precauții

Administrarea salviei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicată în general epilepticilor și femeilor care alăptează, căci are efect de oprire a lactației.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană