Secrete din vremea bunicilor: Puterile nebănuite ale macului pentru sănătatea ta
Macul roșu este o plantă erbacee, care aparține familiei Papaveraceae. Planta poartă flori roșii, care sunt utilizate în mai multe preparate naturiste. Aceste plante cresc în mod natural în Europa, Asia și America de Nord și sunt destul de bine cunoscute pentru proprietățile lor medicinale.
10 Martie 2017, 07:57
Macul conține alcaloizi, cum ar fi rhoeadine, papaverină și isorhoeadine, care au proprietat sedative. Semințele de mac roșu sunt o sursă bogată de minerale, cum ar fi calciu, fier, mangan, magneziu, și chiar fibre.
Acestea sunt minerale importante care sunt cerute de organismul uman pentru buna funcționare a diferitelor organe.
Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate includ capacitatea de a stimula sistemul imunitar, protejarea sănătății inimii, îmbunătățirea vederii, creșterea fluxului sanguin, optimizarea digestiei, întărirea oaselor, reglarea sistemul nervos, creșterea sănătății ochilor, și pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2. (PM)
Cu floarea lui delicată, roşie ca sângele, macul este o prezenţă remarcabilă pe câmpuri şi în parcuri la începutul fiecărei veri.
Despre seminţele de mac se pot spune multe. Ele sunt folosite cu precădere în gastronomie, mai ales la prepararea produselor de patiserie ori a anumitor deserturi.
Cine şi-ar putea imagina, bunăoară, un covrig fierbinte şi gustos fără un start generos de seminţe de mac amestecate cu sare? Aceste grăunţe mititele nu au proprietăţi narcotice. Aşadar, ele pot fi consumate fără niciun fel de teamă că ar induce stări de somnolenţă sau reverie.
În schimb, seminţele sunt bogate în acid linoleic, un antioxidant minunat care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând organismul împotriva bolilor cardiovasculare.
În afara consumului sub formă de condiment, seminţele de mac pot fi folosite şi pentru proprietăţile medicinale. Uleiul obţinut din ele este recomandat pentru masaj ori pentru hidratarea şi emolierea tenului sau a pielii scalpului.