Sfaturi pentru un sistem imunitar puternic
Nutriţioniştii ne îndeamnă să mâncăm fructe şi legume în fiecare zi pentru a ajuta organismul să se apere împotriva răcelilor. Fructele şi legumele colorate acoperă o gamă largă de vitamine.
29 Octombrie 2015, 05:59
Temeperaturile scad, aerul este umed şi începe deja sezonul rece. Avem nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a ţine la distanţă răceala şi gripa. Iată câteva sfaturi pentru a întări imunitatea organismului:
1. Legume şi fructe: Practic, acest lucru nu este dificil. O dietă echilibrată oferă corpului nostru toate substanţele nutritive esenţiale de care are nevoie sistemul imunitar.
„Cine consumă zilnic trei porţii de legume şi două porţii de fructe are o combinaţie optimă de vitamine, minerale şi fitochimicale. În special vitaminele A, B 6, C, D şi E întăresc sistemul nostru imunitar”, explică pentru publicaţia germană „Freie Presse”, Anika Brieske, nutriţionist şi lector la Universitatea germană de Prevenire şi Management Sanitar (DHfPG)/ BSA -Akademie.
2. Alimentele de origine animală – cum ar fi laptele, gălbenuşul de ou, peştele – sunt surse bune de vitamina A. Bogate în vitamina C sunt fructele de pădure, merele, ardeiul gras, broccoli, varza şi cătina.
3. Grăsimea de peşte, cum ar fi heringul, somonul şi macroul, este considerată un bun furnizor de vitamina D – a mai spus nutriţionistul.
4. Uleiurile vegetale și nucile sunt surse ideale de vitamina E. Vitamina B6 se găseşte, printre altele, în cartofi, avocado şi produse lactate.
5. Odihna: Pentru un sistem imunitar stabil pe termen lung şi pentru a rămâne sănătos, organismul are nevoie de odihnă şi regenerare. Trebuie evitat, deci, stresul cronic. În plus, în sezonul rece, mersul pe jos, plimbările ajută la tonifierea organismului – adaugă nutriţionistul Anika Brieske.