Sfecla roșie previne și tratează bolile sângelui, tumorile și afecțiunile ficatului
Sfecla roșie în stare crudă conține substanțe extrem de puternice care aduc beneficii pe termen lung organismului. Pigmenţii care îi dau culoarea au un efect extraordinar pentru menţinerea sănătăţii şi a elasticităţii vaselor de sânge, în special a venelor.
19 August 2016, 08:02
Consumul acestei plante rădăcinoase ajută la protejarea ficatului, care va avea capacitatea de a se regenera mult mai repede. Cancerul, una dintre cele mai cumplite boli, poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. Inima are și ea de câștigat de pe urma consumului de sfeclă roșie. Aceasta contribuie la scăderea tensiunii arteriale, întarește mușchii cardiaci, împiedică formarea cheagurilor și depunerea colesterolului pe vasele de sânge.
Printre cele mai importante proprietăți este aportul extraordinar pe care această legumă îl aduce în avantajul sănătății copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament pentru femeile însărcinate, substanțele sale active protejând mai ales de mutații ale fetusul în pântecele mamei.
Iată și alte beneficii ale consumului de sfeclă roșie:
1. Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și de nitrați naturali. Aceasta combate apariția celulelor canceroase și stimulează producția de celule roșii, fiind un stimulent excelent pentru sistemul imunitar și având capacitatea de elimina toxinele din organism.
2. Sucul proaspăt de sfeclă roșie are efect antiinflamator și este un remediu eficient pentru stările de epuizare fizică. Pentru efectul său energizant, sucul de sfeclă roșie este recomandat să fie consumat dimineața.
3. Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici.
4. Rădăcina de sfeclă roșie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.
5. Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi.
6. Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv.
7. Datorită conținutului său bogat în fier, magneziu şi vitamina B6, sfecla roșie poate combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile.
8. Sfecla roșie conține iod, fiind recomandată celor cu tulburări ale glandei tiroide.
9. Sfecla roșie este un bun laxativ, ajutând la buna funcționare a tranzitului intestinal. Datorită fibrelor pe care le conține, ea ajută la deblocarea tranzitului intestinal și la eliminarea toxinelor din colon.
10. Consumul de sfeclă roșie este de real folos dacă suferi de gastrită hiperacidă: sucul de sfeclă roșie este puternic alcalin, calmând aciditatea stomacală.