Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfecla roșie previne și tratează bolile sângelui, tumorile și afecțiunile ficatului

Sfecla roșie în stare crudă conține substanțe extrem de puternice care aduc beneficii pe termen lung organismului. Pigmenţii care îi dau culoarea au un efect extraordinar pentru menţinerea sănătăţii şi a elasticităţii vaselor de sânge, în special a venelor.

19 August 2016, 08:02

Consumul acestei plante rădăcinoase ajută la protejarea ficatului, care va avea capacitatea de a se regenera mult mai repede. Cancerul, una dintre cele mai cumplite boli, poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. Inima are și ea de câștigat de pe urma consumului de sfeclă roșie. Aceasta contribuie la scăderea tensiunii arteriale, întarește mușchii cardiaci, împiedică formarea cheagurilor și depunerea colesterolului pe vasele de sânge.

Printre cele mai importante proprietăți este aportul extraordinar pe care această legumă îl aduce în avantajul sănătății copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Această legumă se numără printre puținele alimente-medicament pentru femeile însărcinate, substanțele sale active protejând mai ales de mutații ale fetusul în pântecele mamei.

Iată și alte beneficii ale consumului de sfeclă roșie:

1. Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și de nitrați naturali. Aceasta combate apariția celulelor canceroase și stimulează producția de celule roșii, fiind un stimulent excelent pentru sistemul imunitar și având capacitatea de elimina toxinele din organism.

2. Sucul proaspăt de sfeclă roșie are efect antiinflamator și este un remediu eficient pentru stările de epuizare fizică. Pentru efectul său energizant, sucul de sfeclă roșie este recomandat să fie consumat dimineața.

3. Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici.

4. Rădăcina de sfeclă roșie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.

5. Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi.

6. Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv.

7. Datorită conținutului său bogat în fier, magneziu şi vitamina B6, sfecla roșie poate combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile.

8. Sfecla roșie conține iod, fiind recomandată celor cu tulburări ale glandei tiroide.

9. Sfecla roșie este un bun laxativ, ajutând la buna funcționare a tranzitului intestinal. Datorită fibrelor pe care le conține, ea ajută la deblocarea tranzitului intestinal și la eliminarea toxinelor din colon.

10. Consumul de sfeclă roșie este de real folos dacă suferi de gastrită hiperacidă: sucul de sfeclă roșie este puternic alcalin, calmând aciditatea stomacală.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană