Socul, leacul aromat din inima naturii
În lunile mai - iunie natura ne rasfață simțurile cu mireasma proaspătă și plăcută a florilor de soc. Denumit în tradiţia populară și coramnic, holer sau soace, această plantă ocupă un loc de cinste în tratarea multor afecțiuni, fiind considerată, încă din antichitate, cel mai eficient medicament antiviral natural.
21 Mai 2016, 07:35
Florile de soc au acțiune sudorifică, diuretică, anti-inflamatoare și expectorantă, fiind eficiente în tratarea unor boli inflamatorii și congestionante ale aparatului respirator, utilitatea acestora fiind dovedită în special în stările febrile. Acestea conțin nitrat de potasiu, caroten, vitamina C, zaharuri, mucilagii, fapt pentru care, sub formă de ceai sau suc, elimină excesul de apă de la nivelul țesuturilor, ajută la dizolvarea stratului adipos și stimulează digestia. Din acestea se prepară leacuri pentru răceală şi reumatism, dar şi socată, delicioasa băutură răcoritoare.
Fructele socului conțin și ele vitamine (C și din complexul B), acid tanic și malic, aldehide glicolice, aminoacizi și zaharuri, fiind eficiente împotriva obezității. Socul este de un real folos și în calmarea nevralgiilor și a durerilor reumatice, combătând cu succes infecțiile respiratorii.
Efectele socului asupra organismului nu se limitează doar la vindecarea răcelilor, sucul de soc este un vitaminizant puternic, un bun tonifiant, antioxidant şi prieten de nădejde în combaterea obezităţii.
Iată câteva dintre efecte beneficice ale socului:
1. Ajută în tratarea afecțiunilor splinei – coaja şi rădăcina pisate se storc, iar din zeama rezultată se bea cîte o ceşcuţă, de trei ori pe zi.
2. Este un remediu redutabil în tratarea răcelilor, gripelor și guturaiului, fiind considerat cel mai puternic concurent natural al vaccinurilor antigripale.
3. Ameliorează și tratează constipaţia, constipaţia cronică, colita - se administrează dimineaţa, pe nemâncate, una-trei linguri de tinctură de soc, diluate într-o cană de apă. Tratamentul se face vreme de patru săptămâni la rând şi se poate relua, la nevoie, după o pauză de 5-7 zile.
4. Este un adjuvant de nădejde în tratarea tumorilor maligne şi benigne - o cură de treizeci de zile cu tinctură de fructe de soc, administrată câte 2 linguri pe zi, are efecte surprinzător de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important în prevenirea si tratarea tumorilor.
5. Tratează psoriazisul, alergia cutanată, sclerodermia, bolile de piele rezistente la tratamentele clasice - se administrează zilnic 1-2 linguriţe de suc sau 3-4 linguriţe de tinctură, pe o perioadă de minimum patru săptămâni.
6. Ajută în tratarea infecţiei cu HIV - se fac tratamente de lungă durată cu tinctură de fructe de soc. Se administrează 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, în cure de 45 de zile, cu o săptămână de pauză, după care se reia.
7. Îmbunătăţește vederea nocturnă și ajută în tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 linguriţe de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, în cure de 3-4 săptămâni. Anumiţi pigmenţi (care dau culoarea neagră boabelor), vitaminele şi mineralele din compoziţia acestor fructe au un efect excepţional asupra ochilor.