Soia, alimentul care înlocuiește cu succes carnea. 5 motive să o incluzi în alimentație
În perioada postului, această legumă este consumată de foarte multe persoane. Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind, alături de orez, grâu, orz şi mei, una dintre cele mai hrănitoare plante.
02 Decembrie 2015, 12:16
În soia se găsesc o mulțime de grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Alimentele care derivă din soia (tofu sau laptele din soia) sunt substitute sănătoase pentru produsele de origine animală care conțin colesterol. Soia este bogată în substanțe nutritive sănătoase, cum ar fi vitaminele din grupul B și acizi grași Omega 3.
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătății întregului organism, dar și substanțele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge și ajută la diminuarea cantității de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine. Cercetările recente au arătat că în țările în care este consumată soia cu regularitate, rata afecțiunilor cardiovasculare este scăzută.
Soia conține până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toți aminoacizii esențiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni și lecitină. Soia conține trei substanțe fitochimice foarte complexe ce se numesc izoflavone sau flavonoide: genisteina, daidzeina și glicetina ce au multiple acțiuni.
Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescență, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
Specialiștii susțin că o dietă bogată în proteine de soia poate contribui la prevenirea apariției bolilor de inimă, iar izoflavonele conținute de această plantă pot ajuta la preîntâmpinarea anumitor forme de cancer.
Printre beneficiile pentru sănătate, furnizate de consumul de soia se numără:
1. Reducerea riscului de afecțiuni cardiace
În Asia, unde se consumă soia de mii de ani, patologia cardiacă și neoplazică este foarte scăzută. În China, unde soia este aliment tradițional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca în America.
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătăţii întregului organism, dar şi substanţele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sânge şi ajută la diminuarea cantităţii de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine, prin păstrarea în limite normale a valorilor colesterolului. Astfel, soia te ţine departe de un eventual atac de cord, chiar şi de accidente vasculare cerebrale.
2. Prevenirea apariției cancerului
Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Gratie cantităților mari de fitoestrogeni, soia poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon, de sân sau de prostată.
3. Ameliorarea simptomelor menopauzei
Tot izoflavonoidele din soia, care au o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele apărute după instalarea menopauzei. Cum în această etapă a vieţii, femeile au un nivel scăzut de hormoni estrogeni, substanţele din soia compensează lipsa lor.
Consumând soia, femeile aflate la menopauză au mai puţine bufeuri, cauzate de scăderea nivelului de hormoni estrogeni care reglează temperatura corpului, dorm mai bine şi au mai puţine schimbări de dispoziţie, pentru că nu suferă de insomnie.
4. Întărirea oaselor
Laptele de soia conţine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul apariţiei osteoporozei, prin întărirea oaselor. Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decât cele animale, pentru că ajută la fixarea calciului în oase, pe când proteinele animale îi permit să fie eliminat cu uşurinţă prin urină.
5. Îmbunătăţirea digestiei
Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Este o sursă excelentă de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decât laptele de vacă. După cum se ştie, fibrele au un aport important în menţinerea unei diete bune, în îmbunătăţirea tranzitului intestinal și în reducerea riscului de apariţie a constipației.