Somonul - un cocktail de sănătate! Somon sălbatic vs. somon de crescătorie
Carnea somonului este săracă în calorii şi grăsimi saturate, dar bogată în proteine (din această perspectivă, el nu trebuie să lipsească din meniul vegetarenilor sau al persoanelor nevoite să urmeze o dietă strictă), este o sursă de seleniu, fosfor, magneziu şi vitamina B. Un aliment medicament... Cu o singură condiţie: peştele să trăiască în sălbăticie, lăsându-l astfel să-şi pună în valoare... inteligenţa. Un preparat pe bază de somon nu este niciodată doar atât. Devine o mâncare "inteligentă", un elixir al sănătăţii şi, nu în ultimul rând, are aproape aceleaşi efecte ca ale unei... operaţii estetice. Un aliment complet, pe care nutriţioniştii îl recomandă a fi aşezat în farfurii de cel puţin două ori pe săptămână.
27 Mai 2015, 08:08
„De vină” sunt acizii graşi Omega 3 care pot face minuni, preîntâmpinând problemele cardiace, circulare, neurologice şi oftalmologice. Efectele bătrâneţii se fac simţite mai târziu, amatorii de carne de somon putându-se bucura de o tinereţe prelungită, plină de aventuri şi descoperiri.
Somonii se zbenguie atât în apă sărată, cât şi dulce. Odiseea lor începe în râurile vijelioase şi reci din America de Nord, Asia sau Europa. Instinctul le cere să coboare către ocean (Atlantic sau Pacific), o lungă călătorie plină de pericole, de plase de pescuit sau doar animale pofticioase şi înfometate. După explorarea oceanului nemărginit, somonii se întorc în locurile unde au simţit pentru prima dată mângăierea apei. Vor depune icrele şi apoi vor muri.
O altă generaţie de somoni va porni către ocean sau... farfurii. Oamenii de ştiinţă nu pot explica această întoarcere în apele natale. Au pus totul pe seama memoriei, ceea ce ar putea face din acest peşte un adevărat navigator. Oare după ce se orientează?
Toţi oamenii vor să fie sănătoşi, tineri şi optimişti până la... adânci bătrâneţi. Astfel, cererea de carne de somon este din ce în ce mai mare. Cum în sălbăticie pescuitul trebuie să ţină cont şi de şansă, în fermele submarine, totul este de-a gata. Peştii crescuţi în spaţii îngrădite cu plase sunt hrăniţi cu alţi peşti (pentru a hrăni un kilogram de somon se folosesc două-trei kilograme de peşte) şi primesc antibiotice ca să reziste diferitelor boli.
Deşi magazinele pot fi astfel aprovizionate foarte uşor, în acest caz somonul fiind mult mai ieftin, carnea nu mai este la fel de bogată în acizi Omega 3. Cu alte cuvinte, un elixir doar pe jumătate funcţional.
Da' mai întâi somonul... Se poate cumpăra proaspăt, congelat, marinat sau la conservă. Important este să fie un somon "navigator" dacă vreţi să vă bucuraţi de toate beneficiile sale. De regulă, somonii ce trăiesc în Oceanul Pacific, aproape de coastele Japoniei, au carnea cea mai roşie şi astfel şi cel mai mare conţinut de acizi Omega 3.
Dacă este proaspăt, nu trebuie să miroase a peşte, pielea obligatoriu este lucioasă, ca şi cum de abia ar fi ieşit din apă. Poate fi păstrat în frigider, învelit în folie de plastic, cel mult două zile, până când în sfârşit vă veţi hotărî cum să-l pregătiţi.
Cele mai rapide sunt salatele. Arată excepţional şi cuprind o mulţime de ingrediente sănătoase: roşii, ardei, măsline, salată verde, capere, plante aromate, suc de lămâie şi ulei de măsline turnat în fir subţire. Dacă sunteţi mai îndrăzneţ, reţetele pe care vi le oferim în continuare pot fi o sursă de inspiraţie.