Ascultă Radio Antena Satelor Live

Somonul - un cocktail de sănătate! Somon sălbatic vs. somon de crescătorie

Carnea somonului este săracă în calorii şi grăsimi saturate, dar bogată în proteine (din această perspectivă, el nu trebuie să lipsească din meniul vegetarenilor sau al persoanelor nevoite să urmeze o dietă strictă), este o sursă de seleniu, fosfor, magneziu şi vitamina B. Un aliment medicament... Cu o singură condiţie: peştele să trăiască în sălbăticie, lăsându-l astfel să-şi pună în valoare... inteligenţa. Un preparat pe bază de somon nu este niciodată doar atât. Devine o mâncare "inteligentă", un elixir al sănătăţii şi, nu în ultimul rând, are aproape aceleaşi efecte ca ale unei... operaţii estetice. Un aliment complet, pe care nutriţioniştii îl recomandă a fi aşezat în farfurii de cel puţin două ori pe săptămână.

27 Mai 2015, 08:08

„De vină” sunt acizii graşi Omega 3 care pot face minuni, preîntâmpinând problemele cardiace, circulare, neurologice şi oftalmologice. Efectele bătrâneţii se fac simţite mai târziu, amatorii de carne de somon putându-se bucura de o tinereţe prelungită, plină de aventuri şi descoperiri.

Somonii se zbenguie atât în apă sărată, cât şi dulce. Odiseea lor începe în râurile vijelioase şi reci din America de Nord, Asia sau Europa. Instinctul le cere să coboare către ocean (Atlantic sau Pacific), o lungă călătorie plină de pericole, de plase de pescuit sau doar animale pofticioase şi înfometate. După explorarea oceanului nemărginit, somonii se întorc în locurile unde au simţit pentru prima dată mângăierea apei. Vor depune icrele şi apoi vor muri.

O altă generaţie de somoni va porni către ocean sau... farfurii. Oamenii de ştiinţă nu pot explica această întoarcere în apele natale. Au pus totul pe seama memoriei, ceea ce ar putea face din acest peşte un adevărat navigator. Oare după ce se orientează?

Toţi oamenii vor să fie sănătoşi, tineri şi optimişti până la... adânci bătrâneţi. Astfel, cererea de carne de somon este din ce în ce mai mare. Cum în sălbăticie pescuitul trebuie să ţină cont şi de şansă, în fermele submarine, totul este de-a gata. Peştii crescuţi în spaţii îngrădite cu plase sunt hrăniţi cu alţi peşti (pentru a hrăni un kilogram de somon se folosesc două-trei kilograme de peşte) şi primesc antibiotice ca să reziste diferitelor boli.

Deşi magazinele pot fi astfel aprovizionate foarte uşor, în acest caz somonul fiind mult mai ieftin, carnea nu mai este la fel de bogată în acizi Omega 3. Cu alte cuvinte, un elixir doar pe jumătate funcţional.

Da' mai întâi somonul... Se poate cumpăra proaspăt, congelat, marinat sau la conservă. Important este să fie un somon "navigator" dacă vreţi să vă bucuraţi de toate beneficiile sale. De regulă, somonii ce trăiesc în Oceanul Pacific, aproape de coastele Japoniei, au carnea cea mai roşie şi astfel şi cel mai mare conţinut de acizi Omega 3.

Dacă este proaspăt, nu trebuie să miroase a peşte, pielea obligatoriu este lucioasă, ca şi cum de abia ar fi ieşit din apă. Poate fi păstrat în frigider, învelit în folie de plastic, cel mult două zile, până când în sfârşit vă veţi hotărî cum să-l pregătiţi.

Cele mai rapide sunt salatele. Arată excepţional şi cuprind o mulţime de ingrediente sănătoase: roşii, ardei, măsline, salată verde, capere, plante aromate, suc de lămâie şi ulei de măsline turnat în fir subţire. Dacă sunteţi mai îndrăzneţ, reţetele pe care vi le oferim în continuare pot fi o sursă de inspiraţie.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană