SPIRULINA, super-alimentul ce conţine mai multe proteine decât carnea şi peştele. Acestea sunt uimitoarele sale proprietăţi terapeutice
Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.
01 Noiembrie 2015, 17:07
Are o compoziţie bogată şi variată, este uşor digerată şi absorbită în organism, ceea ce-i conferă proprietăţi terapeutice deosebite.
Această algă este una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea.
Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată. Odată recoltată, este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule.
În ciuda gustului, considerat neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţină carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Spirulina are un conţinut bogat în clorofilă. Clorofila are efect dezinfectant, regenerant; anumite substanţe conţinute în alge, cum este polioza diminuează efectele nocive ale radiaţiilor asupra celulelor, accelerează înmulţirea celulelor măduvei osoase şi cresc imunitatea organismului, are efect anticancerigen, antioxidant şi întârzie apariţia fenomenului de îmbătrânire.
Iată în ce mod intervine aceasta algă-minune în avantajul sănătăţii:
1. Reglează tensiunea arterială
Spirulina are un conţinut ridicat de acid linoleic care ajută la formarea prostaglandinelor, cu rol în reducerea colesterolului rău LDL şi în reglarea tensiunii arteriale.
2. Menţine sănătatea glandei tiroide
Datorită conţinutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcţionarea optimă a glandei tiroide, reglând procesele metabolice şi unele cazuri de hipofuncţie tiroidiană.
3. Întăreşte sistemul imunitar
Spirulina fortifică, creşte rezistenţa şi stimulează sistemul de apărare al organismului, încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic, asigură profilaxia bolilor infecţioase, detoxifică, accelerează procesul natural de purificare şi eliminare a toxinelor.
4. Ajuta la regenerarea celulelor
Este o sursă importantă de acizi nucleici (ADN/ARN), cu rol esenţial în procesele de regenerare celulară şi încetinirea proceselor de îmbătrânire. Carbohidraţii simpli şi polizaharidele au rolul de a furniza energie şi de a întări sistemul imunitar, iar proteinele vegetale (60-70%) sunt uşor digerabile şi asimilate de organism. Spirulina este indicată şi în perioadele de efort fizic sau intelectual, deoarece măreşte rezistenţa la efort şi combate oboseala fizică şi psihică.
5. Are rol hepatoprotector
Spirulina este indicată în carenţele de calciu şi magneziu, în ulcerele gastric şi duodenal, gastrite, colecistite şi hepatita cronică (cu rol hepatoprotector, detoxifiant şi regenerator hepatic), diabet zaharat (reglează nivelul glicemiei), obezitate, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.
6. Stimulează digestia
Prin aportul de fibre vegetale, spirulina stimulează digestia, creşte dinamica intestinală, contribuie la dezvoltarea florei intestinale ( Lactobacilus) şi prin aceasta la reglarea digestiei.
7. Luptă împotriva unor forme de cancer
Spirulina conţine ficocianină, o substanţă foarte valoroasă pentru organism, care inhibă formarea mai multor forme de cancer, în special a cancerului de colon.
8. Spirulina protejează împotriva afecţiunilor degenerative
Conţine vitamine (beta-caroten, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K, acid pantotenic, biotină, acid folic), minerale biodisponibile, adică sunt absorbite foarte repede şi bine de organism, clorofilă cu rol detoxifiant şi antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. De asemenea, are în compoziţie o enzimă cu rol major în apărarea organismului contra bolilor degenerative, a afecţiunilor maligne, importantă pentru menţinerea tinereţii biologice şi acizi graşi polinesaturaţi Omega 3 şi 6.
9. Este ajutor de nădejdele în curele de slăbire
Spirulina se foloseşte adesea şi în curele de slăbire, deoarece inhibă starea de foame şi determină apariţia senzaţiei de saţietate. Administrată cu o jumătate de oră înainte de masă, stimulează digestia, accelerează metabolismul, ajută la reducerea greutăţii corporale şi combate obezitatea.
10. Spirulina menţine elasticitatea şi tinereţea pielii
Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi substanţe antioxidante, ajută la refacerea organismului după chimioterapie, boli infecţioase, accelerând procesul de însănătoşire după traumatisme şi intervenţii chirurgicale. Protejează pielea de radicalii liberi, deci prelungeşte tinereţea biologică a epidermei.