Ștevia, îndulcitor natural pentru diabetici
Ștevia este un îndulcitor extrem de benefic, una dintre cele mai interesante descoperiri din domeniul nutriției și sănătății. Planta face parte din aceeasi familie ca floarea-soarelui, coada soricelului sau papadia (Asteraceae), iar denumirea oficiala este Stevia rebaudiana. Desi se cultiva in regiuni din America de Sud, este folosita pretutindeni ca indulcitor natural, fara a avea aceleasi efecte negative ca zaharul.
27 Noiembrie 2015, 06:01
Extractele si produsele pe baza de stevia au devenit foarte populare mai ales in ultimii ani, deoarece este ideala pentru cei ce sufera de diabet – nu ridica glicemia.
In timp ce apar din ce in ce mai multe calitati, demonstrate de catre cercetatori prin teste de laborator, multe state aproba folosirea acesteia ca aditiv alimentar, indulcitor adaugat in diverse produse. In 2011, Uniunea Europeana a permis utilizarea extractului, iar Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a declarat stevia ca fiind sigura pentru consum uman.
Moleculele extrase din stevia (rebaudiosida) trec mai usor prin tractul digestiv si nu sunt absorbite in fluxul sanguin. In acest fel, nivelul de zahar din sange nu creste, chiar si daca mancarurile sunt dulci. Poate fi deci folosita cu succes in dietele de slabire sau pentru regimul diabeticilor.
Stevia – valoare nutritionala
Exceptand aceste proprietati, stevia contine si foarte multi compusi antioxidanti, printre care flavonoide, triterpene, taninuri, acid cafeic, kaempferol sau quercetin. Planta in sine contine fibre, proteine, fier, potasiu, magneziu, sodiu, vitamina A si vitamina C, dar toate acestea nu sunt prezente sub forma de indulcitor, se suprima in timpul procesarii.