Strugurii - izvor de sănătate
Sezonul strugurilor se apropie iar ȋn curând ne putem bucura din plin de aroma şi savoarea lor.Fie că sunt albi, negri sau roz, strugurii sunt o o sursă de sănătate, oferindu-ne proprietățile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv – de aceea, specialiştii ȋl consideră fructul cel mai bine digerat de stomac.
07 August 2015, 10:17
Strugurii sunt bogați ȋn fitonutrienți, cum ar fi antioxidanții polifenolici, vitaminele și mineralele. Ca atare, trebuie să-i includeți ȋn mod regulat ȋn dieta dumneavoastră, indiferent de formă: fructe proaspete sau suc.
În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale. Prin urmare, pe lîngă cunoscutele bioflavonoide, zaharuri, acizi, pectină şi acizi organici sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C, A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, R dar şi natriu, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu , alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic şi coenzima Q10.
Prin compoziția lor bogată și complexă, strugurii menţin sănătatea ficatului, fiind un remediu împotriva litiazei biliare, benefic pentru sănătatea rinichiului, scăzând aciditatea urinei. Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sânge, dar şi al plămânilor, având efect antiasmatic. Pentru sistemul digestiv, acţionează ca anticonstipant, iar pentru sănătatea creierului, prin cantitatea de vitamina B6, B9, B10 şi magneziu, este un bun antinevrotic. Totodată, consumul de struguri are un efect anticancerigen, datorită conţinutului în procianidine. De asemenea, reglează tensiunea arterială şi depunerile de grăsimi, crescând totodată rezistenţa oaselor,
Se recomandă să consumăm strugurii, ca orice alt soi de fructe între mesele principale, dar nu mai devreme de 2-3 ore după mîncare. În caz contrar digestia este pusă în pericol şi apare balonarea nedorită.
Datorită marii sale puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzația de foame, fiind un esențial ȋn curele de slăbire.
Este indicat ca în fiecare toamnă să facem o cură de struguri proaspeți, timp de 3-4 săptamâni, consumând zilnic 1-2 kg struguri bine spalați: câte o treime luată cu o oră înainte de micul dejun şi înainte de cele doua mese principale. Ȋn caz de obezitate, se recomandă ca din 10 zile să se consume numai struguri timp de 2 zile.
Mustul îmbunătățeşte buna funcționare a ficatului şi a rinichilor. Este folosit şi ca regenerator al organismului, pentru conținutul de lecitina, substanță extrem de importantă pentru memorie şi sistemul nervos.
Strugurii sunt un dar generos de la natură, noi trebuie doar să-i folosim cu consecvență pentru a avea o sănătate excelentă, poftă de viață şi bună dispoziție.