Ascultă Radio Antena Satelor Live

Substanţe nutritive esenţiale şi naturale pentru un ficat sănătos

Ficatul, principalul organ implicat în eliminarea toxinelor din organism, curăţă corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange şi, în plus, ajuta la digestia alimentelor. Un ficat sănătos arde grăsimile, preia nutrienţii din hrană şi îi transformă în componente esenţiale ale sângelui, prin colectarea vitaminelor şi a mineralelor şi prin producerea enzimelor şi proteinelor care contribuie la echilibrul hormonal.

10 Mai 2015, 08:34

Ficatul ne ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infectiilor, să elimine bacteriile din sânge şi produce bila, necesară pentru digestia alimentelor. Când ficatul devine suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat şi, astfel, pot aparea probleme grave de sănătate. De aceea, este esenţial ca ficatul să fie întreţinut în mod corespunzător.

Iată câteva substanţe nutritive esenţiale pe care trebuie să le integrezi în regimul tău alimentar pentru a-ţi menţine un ficat sănătos:

Usturoiul
Conţine numeroşi compuţi organo-sulfuroşi, printre care alicina şi seleniu, două ingrediente importante care protejeaza ficatul şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Papădia
Frunzele de păpădie se folosesc în salate, în tot sezonul în care această plantă se găseşte din belşug peste tot în ţară. Frunzele de păpădie au proprietăţi aparte, specifice acestor flori atât de rezistente între alte specii, rezistenţa pe care o conferă şi organismului nostru. Consumată în salate, păpădia este poate cea mai indicată plantă pentru cei care suferă de afectiuni cardiace, hipertensiune arterială, ficat gras, obezitate, ateroscleroza, colesterol crescut sau alte tulburări ale metabolismului grăsimilor din corp. Păpădia ajută şi în detoxifierea ficatului, fiind indicată celor care suferă de afecţiuni hepatice.

Spanacul
Spanacul consumat proaspăt, tăiat în salatele de crudităţi sau frunzele de spanac murate alături de alte legume şi zarzavaturi aduc un plus extraordinar de vitamine şi antioxidanti nu doar pentru ficat, ci pentru întregul organism. Spanacul gătit îşi pierde, din păcate, din proprietăţi, mai ales din vitamine.

Grapefruit
Grapefruitul contine fito-enzime specifice numai acestui fruct, bogat în vitamina C şi antioxidanţi, cu proprietăţi intense asupra organismului. Acest fruct are o acţiune atât de puternică, încât poate inhiba chiar şi acţiunea medicamentelor, lăsând să îşi facă efectele doar substanţele provenite din surse naturale. Acesta este şi motivul pentru care, în multe ţări, consumul de grapefruit pe durata unui tratament sau a spitalizarii este interzis.
Daca nu luaţi un tratament, consumaţi cu încredere grapefruit, acest fruct detoxifică intens ficatul şi stimuleaza multe alte organe. Daca totuşi vă aflaţi sub medicaţie, întrebaţi medicul dacă tratamentul dumneavoastră poate fi influenţat de consumul de grapefruit.
Fibrele solubile din grapefruit contribuie la scăderea colesterolului şi determină ficatul să ardă grăsimile.

Avocado
Includerea acestui fruct în dieta va ajuta organismul să produca un tip de antioxidant numit "glutation", de care ficatul are nevoie pentru a filtra componentele toxice. Potrivit cercetarilor, consumarea acestui fruct, o data sau de 2 ori pe săptămână, poate repara un ficat deteriorat în numai o lună.

Nucile
Nucile, considerate şi alimentele creierului, cu a carei formă chiar seamana, aduc un aport important de vitamine din complexul B, vitamine esentiale, L-arginina, acizi grasi Omega-3 substante care contribuie la o buna functionare atat a creierului, cat si a ficatului. Nucile sprijina functiile hepatice si faciliteaza oxigenarea sangelui.Consumati saptamanal nuci, dar si alte seminte – obligatoriu nepreparate termic.

Ceaiul verde
Contine catechine, antioxidanti puternici care asista functia hepatica si sunt responsabili pentru efectul sporit de ardere a grasimii. Aceasta bautura protejeaza ficatul impotriva toxinelor care pot provoca daune grave.

Sursa: Antena Satelor, emisiunea Buna Dimineata Gospodari, rubrica Pilula de Sanatate realizata de Camelia Teodosiu

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană