Ascultă Radio Antena Satelor Live

Super-alimentul pe care românii îl ignoră complet

Algele marine reprezintă un super aliment apreciat în toată lumea. Mai puțin în România, unde Marea Neagră oferă această resursă, ignorată din păcate. Așa că amatorii de alge marine comestibile se bucură de sursa naturală de antioxidanți, vitamine, minerale și aminoacizi, consumând produse importate din Spania sau China.

05 Octombrie 2015, 09:01

Algele marine reprezintă o specialitate culinară în multe zone ale lumii, Japonia, China, Coreea de Sud, Irlanda, Franța sau America de Sud. Resursa naturală este disponibilă și în țara noastră, însă constă doar în produse de import deși în Marea Neagră cresc specii de alge, unele comestibile.

Consumăm produse de import

„Există specii ce pot fi folosite în agricultură, în industria farmaceutică sau cosmetică, dar și unele comestibile, cum ar fi Zostera.

Aceasta e prezentă în culturi destul de mici, însă reprezintă o resursă. Din păcate în țara noastră nu există o cultură în acest sens și nu ne rămâne decât să consumăm produse de import. Algele trebuie prelucrate cu mare atenție întrucât conțin multă apă și sunt foarte fragile.

S-a încercat la un moment dat testarea mai multor specii cu conținut ridicat de nutrienți însă erau foarte amare”, a declarat un reprezentant din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanța.

De altfel, într-un studiu realizat în urmă cu câțiva ani în cadrul Institutului a fost identificată specia comestibilă Chaetomorpha aerea, cunoscută și sub numele de „spaghete de mare”.

Sursa: paginadeagricultura.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană