Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sursa de sănătate din copacul care înfloreşte permanent

Dă culoare şi savoare deserturilor noastre, însă nu este numai un ingredient alimentar, cum am putea crede. Cacaoa este un izvor de sănătate, un superaliment de ale cărui proprietăţi ar trebui să profităm din plin.

04 Decembrie 2016, 09:23

Considerat regesc, arborele de cacao, ce creşte în zonele tropicale din Africa, Asia, America Centrală și America de Sud are înălţimea de 4-8 metri, tulpina dreaptă şi frunze verzi tot timpul anului. Este un copac special, care înfloreşte pe parcursul întregului an, ale cărui flori cresc direct de pe trunchi şi nu de pe ramuri ca la alţi arbori.

Boabele de cacao conţin mai mult de 300 de compuși sănătoși şi au în proporţie de 40-60% grăsime solidă, cunoscută sub denumirea de unt de cacao. Untul de cacao conţine acizi graşi, acid strearic, acid oleic şi trigliceride. În plus, seminţele mai conţin cafeina şi teobromină, care au proprietăţi stimulatoare şi flavonoide, minerale, în special magneziu şi polifenoli.

Datorită conţinutului impresionant de antioxidanţi, cacaoa luptă împotriva radicalilor liberi, ajută la menţinerea unui ten tânar şi întăreşte sistemul imunitar, mărind rezistenţa organismului, de la boli uşoare până la cancer.

Iată care sunt beneficiile consumului de cacao:

1. Previne bolile de inimă şi menţine nivelul colesterolului sub control

Polifenolii care se găsesc în boabele de cacao ajută la scăderea tensiunii arteriale. Un alt compus care se găsește în boabele de cacao și care este benefic inimii este magneziul, care reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale și atacurile de cord.

2. Are efect antidepresiv şi previne bolile mintale

Boabele de cacao sunt considerate antidepresive naturale datorită conținutului de dopamină, feniletilamină și serotonină. Acestea favorizează circulaţia sanguină în creier, îmbunătățesc sănătatea mentală, atenuează depresia și induc bunăstarea psihică.

3. Previne diabetul de tip II

Pudra de cacao are proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea riscului de diabet de tip II. În plus, un consum regulat al acesteia poate controla nivelul de insulină.

4. Conferă energie

Boabele de cacao energizează organismul. O ceașcă de cacao poate oferi aceeași energie ca cea pe care o produce o cană de cafea.

5. Ajută în procesul de slăbire

Flavonoizii din cacao contribuie la creşterea numărului de enzime implicate în procesul de ardere a grăsimilor şi ajută la convertirea nutrienţilor în energie, de aceea este de real folos în lupta cu kilogramele în exces.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană