Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sursa de sănătate din copacul care înfloreşte permanent

Dă culoare şi savoare deserturilor noastre, însă nu este numai un ingredient alimentar, cum am putea crede. Cacaoa este un izvor de sănătate, un superaliment de ale cărui proprietăţi ar trebui să profităm din plin.

04 Decembrie 2016, 09:23

Considerat regesc, arborele de cacao, ce creşte în zonele tropicale din Africa, Asia, America Centrală și America de Sud are înălţimea de 4-8 metri, tulpina dreaptă şi frunze verzi tot timpul anului. Este un copac special, care înfloreşte pe parcursul întregului an, ale cărui flori cresc direct de pe trunchi şi nu de pe ramuri ca la alţi arbori.

Boabele de cacao conţin mai mult de 300 de compuși sănătoși şi au în proporţie de 40-60% grăsime solidă, cunoscută sub denumirea de unt de cacao. Untul de cacao conţine acizi graşi, acid strearic, acid oleic şi trigliceride. În plus, seminţele mai conţin cafeina şi teobromină, care au proprietăţi stimulatoare şi flavonoide, minerale, în special magneziu şi polifenoli.

Datorită conţinutului impresionant de antioxidanţi, cacaoa luptă împotriva radicalilor liberi, ajută la menţinerea unui ten tânar şi întăreşte sistemul imunitar, mărind rezistenţa organismului, de la boli uşoare până la cancer.

Iată care sunt beneficiile consumului de cacao:

1. Previne bolile de inimă şi menţine nivelul colesterolului sub control

Polifenolii care se găsesc în boabele de cacao ajută la scăderea tensiunii arteriale. Un alt compus care se găsește în boabele de cacao și care este benefic inimii este magneziul, care reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale și atacurile de cord.

2. Are efect antidepresiv şi previne bolile mintale

Boabele de cacao sunt considerate antidepresive naturale datorită conținutului de dopamină, feniletilamină și serotonină. Acestea favorizează circulaţia sanguină în creier, îmbunătățesc sănătatea mentală, atenuează depresia și induc bunăstarea psihică.

3. Previne diabetul de tip II

Pudra de cacao are proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea riscului de diabet de tip II. În plus, un consum regulat al acesteia poate controla nivelul de insulină.

4. Conferă energie

Boabele de cacao energizează organismul. O ceașcă de cacao poate oferi aceeași energie ca cea pe care o produce o cană de cafea.

5. Ajută în procesul de slăbire

Flavonoizii din cacao contribuie la creşterea numărului de enzime implicate în procesul de ardere a grăsimilor şi ajută la convertirea nutrienţilor în energie, de aceea este de real folos în lupta cu kilogramele în exces.

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!