Tot ce trebuie să știi despre busuioc
Busuiocul este cunoscut de către creştinii ortodocşi mai mult că o plantă sacră cu care preoţii prepară Agheasma Mare, care se face la Bobotează sau cu care stropesc pentru sfinţirea anumitor locuri.
21 Ianuarie 2016, 05:44
La marile sarbatori, fetele il pun sub perna pentru a-si visa ursitul. Planta cu un miros frumos, unic, este insa folosita si in bucatarie. Calitatile busuiocului sunt de neegalat. Ceaiul de busuioc ajuta in cazuri de indigestie sau balonare si poate fi folosit si ca apa de gura.
De asemenea, este leac pentru tratarea afectiunilor respiratorii si pentru inlaturarea oboselii si a migrenelor.
Inhalatiile cu busuioc sunt indicate pentru sinuzita. Busuiocul este reconfortant, are calitati antiimbatranire, stimuleaza imunitatea si inlatura anxietatea. Datorita antioxidantilor pe care ii contine, busuiocul amelioreaza efectul radicalilor liberi. Puse pe frunte, cataplasmele cu frunze de busuioc proaspete, zdrobite, pot indeparta durerile de cap.
De asemenea, frunzele de busuioc zdrobite pot calma intepaturile de albine si trata negii.
Popoarele din bazinul Marii Mediterane folosesc frecvent in bucatarie busuiocul, drept condiment. Gustul dat sosurilor este inconfundabil. Crengutele de busuioc simple sau in amestec cu petale de flori sunt adevarate deodorante naturale de camera, ce induc un somn linistit.
Cultivati busuioc chiar si intr-un ghiveci! Semintele se pun in luna martie, la o adancime de circa un centimetru. Daca s-a semanat prea des, se rareste cand plantele au 4-5 frunze, in prima jumatate a lunii aprilie. Ghivecele pot fi duse afara cand temperatura este mai mare de 12 grade Celsius.