Tratamente naturiste. 5 remedii eficiente în sindromul colonului iritabil
Tot mai multe persoane sufera de sindromul colonului iritabil, afecțiune ce constă în perturbarea funcției digestive pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Această problemă de sănătate atrage cu sine un riscul de a dezvolta o boală gastroenterologică.
11 Iunie 2016, 18:17
Având în vedere faptul că stricțiunea musculaturii intestinale este reglată de sistemul nervos şi hormonal, stresul şi anxietatea care perturbă mișcarea intestinală este cea mai frecventă cauză a sindromului de colon iritabil. O altă cauză declanșatoare a sindromului de colon iritabil este tratamentul cu antibiotic, care poate perturba flora microbiană intestinală.
Dacă suferiți de simptome precum durere abdominală intensă, scaune neregulate (dereglări ale ritmului și consistenței scaunelor) și distensie abdominală (mărirea şi umflarea abdomenului), este foarte posibil să vă numărați printre cei peste 25 % din români chinuiți de acest sindrom.
Alimentația are un rol determinant în ameliorarea și tratarea simptomelor provocate de colonul iritabil. De aceea, recomandate pentru consum sunt în general alimentele bogate în fibre: orezul, laptele bătut, frunzele de pătrunjel, ghimbirul, nucșoara, rodia. Alimentele care trebuie evitate sunt laptele şi produsele lactate (cu excepția laptelui bătut), excitantele sistemului nervos (ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, băuturile energizante), băuturile carbogazoase, condimentele foarte iuți deoarece irită tractul digestiv, îndulcitorii şi aditivii de sinteză, legumele uscate (mazăre, linte neagră, soia, fasole), anumite sortimente de carne (carne roşie, carne de pasăre, fructe de mare).
Pe lângă un regim alimentar sănătos, puteți încerca unul dintre aceste tratamente naturiste, care și-au dovedit eficiența în ameliorarea simptomelor provocate de sindromul colonului iritabil.
1. Amestec de plante macerate
Se iau următoarele plante: coriandru 100g, sunătoare 100g, urzică 100g, salvie 100g, fenicul 100g, mărar 100g, in 100g, psilium 50g, tei 100g, care se amestecă într-o pungă de hârtie. Se iau apoi 5 linguri de plante din acest amestec și se pun seara într-un litru de apă plata sau de izvor. A doua zi dimineața se strecoară și se bea amestecul pe parcursul zilei înainte de masă cu cel puțin 30 de minute.
2. Ceai de ghimbir
Ghimbirul calmează tot felul de probleme digestive, inclusiv simptomele de colon iritabil. Puneți o jumătate de linguriță de ghimbir într-un pahar, apoi turnați apă fierbinte. Se lasă apoi la infuzat timp de 10 minute și se strecoară ghimbirul Beți de la patru la șase căni pe zi din acest ceai.
3. Decoct de cicoare
Rădăcina de cicoare prăjită tonifiază muşchii intestinali, ceea ce este util când digestia este anevoioasă. Se prepară un decoct astfel: o linguriţă cu plantă se pune în 500 ml de apă, se lasă să clocotească de trei ori, se ţine apoi la infuzat 15 minute şi se strecoară. Se bea pe parcursul întregii zile, cu înghiţituri mici.
4. Ceai de chimen
Această plantă aromată are proprietatea de a calma și preveni durerile provocate de crampele intestinale. Preparaţi o infuzie din o linguriţă cu seminţe la 200 ml apă clocotită. Beţi trei căni pe zi după mesele principale.
5. Argilă
Este un bun remediu naturist contra colonului iritabil, deoarece absoarbe impurităţile şi gazele din intestin, reface flora intestinală şi reglementează funcţia normală a intestinului. O linguriţă cu pulbere de argilă se pune într-un pahar cu apă plată, se lasă să se dizolve şi, după ce se agită, se bea înainte de fiecare masă principală cu o jumătate de oră.
Sursa foto: Pixabay