Tratamente naturiste. ANGHINAREA – leguma cu proprietăți vindecătoare. 9 motive pentru care trebuie consumată frecvent
Căutăm adesea să apelăm la tratamente naturiste, care să ne vindece sau se amelioreze o stare de sănătate precară, iar alimentația sănătoasă este probabil una dintre cele mai comune forme de tratamente naturiste.
01 Noiembrie 2015, 16:11
Cunoscută și utilizată inițial ca plantă ornamentală, anghinarea a devenit din ce în ce mai cunoscută și consumată în zilele noastre, atât pentru proprietățile sale gastronomice, cât, mai ales, pentru cele medicinale, care aduc o serie de beneficii sănătății.
Denumită popular "darul Sfintei Marii", anghinarea este o plantă iubitoare de soare şi de căldură, crescând doar în zonele sudice ale ţării noastre, unde a fost adusă cu secole în urmă, din regiunea mediteraneană.
Având în componență o mare varietate de antioxidanţi (cum sunt compuşii fenolici şi antocianii), această plantă acționează foarte puternic, producând efecte vindecătoare în ceea ce privește diareea cronică, dar și în tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor și migrenelor. Sucul de aghinare are rol în vindecarea constipației iar ceaiul de anghinare ajută în cazul afecțiunilor ficatului sau a reumatismului.
Anghinarea este o importantă sursă de fibre alimentare, aproximativ 4,7g / 100g. Fibrele din această legumă diminuează riscul apariţiei cancerului de colon şi permit atingerea mai rapidă a senzaţiei de saţietate.
De asemenea, anghinarea este bogată în vitamine şi minerale esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Conţine vitamina C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A şi este bogată în calciu, fier, potasiu, fosfor şi iod. Anghinarea este un aliment alcalinizant, altfel spus el favorizează diminuarea efectelor negative ale alimentelor acidifiante, cum este carnea.
Beneficiile anghinarelor pentru sănătate
1. Stabilizează nivelul de glicemiei în sânge.
Cantitatea importantă de fibre substituie nevoia organismului de carbohidrați, așadar anghinarele au un index glicemic scăzut. Același aliment controlează eficient apetitul, prin cele 3-4 grame de proteine și mai puțin de un gram de grăsimi.
2. Reglează tranzitul intestinal
Cercetările au demonstrat că anghinarea are un bogat conţinut de inulină, substanță care îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, ajută la stimularea sistemului imunitar şi creşte asimilarea calciului şi magneziului în organism. Planta este un diuretic natural și stimulează digestia. În prezent, medicii nutritioniști recomandă anghinarea pentru tratarea sindromului de colon iritabil.
3. Previne și tratează cancerul
Anumite studii de specialitate efectuate cu un extract special din frunzele de anghinare au descoperit că planta inhibă apoptoza (moartea celulelor) și reduce proliferarea celulelor canceroase în mai multe forme ale bolii, inclusiv cancerul de prostată, leucemia sau cancerul de sân.
4. Reduce nivelul colesterolului
Proprietățile cianice ale anghinarei ajută organismul să excrete colesterol de tip LDL (colesterolul rău) și să asiste reglarea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun). Această acțiune are consecințe pozitive și asupra funcționalității sistemului cardiac, influențată direct de nivelul de colesterol din corp.
5. Îmbunățește sistemul imunitar
Bulbii proaspeți de anghinare sunt surse bogate de vitamina C (în proportie de 20% din doza zilnică recomandată, la fiecare 100 de grame consumate). Consumul regulat al alimentelor care furnizeaza vitamina C ajută corpul să dezvolte o rezistență sporită împotriva agenților infecțioși și radicalilor liberi, care atacă celulele sănătoase ale organismului.
6. Previne și tratează anemia
Anghinarea este o plantă ce furnizează două alte minerale importante, fierul și cuprul. Cel din urmă este necesar producției de celule roșii, pe când fierul participă la formarea hematiilor.
7. Protejează sistemul osos
Anghinarea este și o sursă excelentă de vitamina K (100 de grame de anghinare asigură 12% din aportul zilnic necesar). Această vitamină are un rol crucial în sănătatea oaselor, stimulând activitatea de formare și dezvoltare a sistemului osos. În plus, o cantitate optimă de vitamina K în dietă ajută la stoparea degenerării neuronale, fiind benefică în special pacienților care suferă de sindromul Alzheimer.
8. Îmbunătățește activitatea bilei
Pulpa anghinarei conține un antioxidant din familia polifenolilor, numit cinarină, ce stimulează puternic procesul de funcționare a bilei.
9. Protejează fătul în perioada sarcinii
Anghinarea proaspătă este o sursă bogată de acid folic (furnizează circa 68 de unități la 100 de grame, adică 17% din doza zilnică recomandată). Acidul folic este un co-factor al enzimelor implicate în sinteza ADN-ului. Studii de specialitate au arătat că un nivel corespunzător de acid folic în perioada de preconcepție, în special la începutul sarcinii, ajută la prevenirea apariției defectelor de tub neural la nou-născuți.