Tratamente naturiste. Asmățui, planta medicinală care tratează problemele digestive
Cunoscută mai ales sub denumirea de hasmaţuchi, această plantă aromatică, înrudită cu pătrunjelul, este folosită din timpuri străvechi pentru aromatizarea preparatelor culinare, dar și în scop medicinal, fiind un ingredient principal în tratamentele naturiste recomandate pentru problemele digestive.
08 Ianuarie 2016, 15:34
Asmățuiul (Anthriscus cerefolim) face parte din familia Apiaceae, și crește în grădini, fiind folosită în Transilvania și Banat. Frunzele acestei plante, care seamănă cu frunzele de pătrunjel, mai ales când sunt tinere, sunt dulci şi foarte aromate, cu un gust între pătrunjel şi anason.
Consumul acestei plante are un efect depurativ pentru sânge, fiind și un purgativ ușor. Mai mult decât atât, medicina naturistă îl recomandă pentru curățarea ficatului și a rinichlor. Asmățuiul conține: fier, vitamina C, vitamina B, săruri minerale, ulei eteric, fiind totodată o sursă ideală de calciu și de potasiu.
În scop medicinal, de la asmățui se folosește întreaga plantă, lăstarii floriferi și frunzele, precum și fructele sau semințele sub formă de plantă proaspătă zdrobită, suc din plantă, infuzie din plantă, infuzie din semințe, decocturi, supă sau în stare crudă când se consumă în special pentru sănătatea danturii.
Din lăstarii tineri de asmățui se prepară un ceai medicinal cu efecte diuretice și stimulative. În medicina populară se spune că ceaiul de asmățui vindecă sughițul.
Acestea sunt afecțiunile pe care consumul regulat de asmățui le tratează:
• Boli de ficat și rinichi, icter – este recomandat consumul de asmățui proaspăt deoarece are proprietăți depurative, diuretice, stimulative și ajută la ușurarea bilei.
• Faringite, stomatite – se face gargară cu infuzie de frunze de asmățui.
• Eczeme, iritații, abcese, ulecere bucale – se folosește sucul de asmățui care are proprietăți cicatrizante și antiseptice. De asemenea compresele cu suc proaspăt sunt foarte eficiente în prurit.
• Afecțiuni oculare – se administrează câte 2 picături de suc proaspăt în ochi, seara și dimineața.
• Plăgi, degerături, contuzii, ulcere – se tratează prin aplicarea de frunze de asmățui strivite pe zonele afectate.
• Îngrijirea feței, riduri, piele obosită – se spală fața cu infuzie din 60 g plantă la 1 litru de apă fierbinte. Această infuzie ajută și în cazul blefaritelor, înțepăturilor de insecte, dacă se aplică sub formă de comprese în zonele afectate.
Preparate pe bază de asmățui:
• Infuzia de frunze de asmățui – se prepară din 50-60 g plantă la 1 litru de apă fierbinte. Se infuzează timp de 15 minute, se strecoară și se beau 3 căni pe zi.
• Infuzia de semințe de asmățui – se folosesc 4-8 g semințe la 1 litru de apă fierbinte. Se infuzează 15 minute, se strecoară și se bea în funcție de necesități.
• Sucul de asmățui se obține prin presarea a 50-100 g plantă proaspată.