Tratamente naturiste. Brusturele, gardian intern și extern al organismului uman
Un aliat al unei alimentații sănătoase și un mare beneficiu oferit de natura înconjurătoare pentru om îl reprezintă brusturele, Arctium lappa sau Lappa major, cum este el cunoscut în literatura de specialitate.
03 Martie 2016, 12:01
Brusturele este o planta inalta, adesea intre un metru si doi in inaltime, bianuala. Il putem intalni in Romania de la ses la munte, pe terenuri necultivate, la margine de drumuri, garduri sau cai ferate.
Radacina sa este puternica, pivotanta, ramificata, groasa de pana la 6 cm si cea mai utilizata si folositoare parte a plantei. Frunzele sunt mari, triunghiular-ovate, verzi pe fata superioara si albicioase pe cea inferioara, cu niste perisori fini. Florile formeaza o inflorescenta globuloasa, sunt purpurii si prevazute cu niste tepi cu varful intors si rol in autoaparare.
Compozitia chimica a radacinii este dominata de acizii cafeilchimici (cafeic si clorogenic), cu rol foarte important pentru noi, inulina (intre 27 si 45%), mucilagii (pana la 69%) si minerale. Uleiul esential este si el important, bogat in acizi amari.
In farmacologie, brusturele are trei roluri foarte importante si bine definite: hepatoprotector, diuretic-depurativ si detoxifiant. Fibrele din radacina ajuta la eliminarea compusilor toxici din organism, precum policlorobenzenele, prin incorporarea lor. Astfel se realizeaza o actiune detoxifianta asupra hepatocitelor.
Radacina reduce de asemenea absorbtia intestinala de colesterol si lipide. Datorita fibrelor, se realizeaza si o actiune antiinflamatoare si antioxidanta.
Adesea il intalnim si in gemoderivate de brusture cu rol in combaterea caderii parului, fortifierea firului de par si regenerare. Brusturele este bun si in acnee, eczeme, dermatite seboreice sau furunculoze si protejeaza colagenul cutanat de actiunea razelor UV.
Nu trebuie sa neglijam nici actiunea hipoglicemianta a plantei, datorata continutului mare de inulina, reducand astfel absorbtia de glucoza in organism si potolind gustul dulce. Pentru diabetici este recomandata o asociere cu tecile de fasole si frunzele de dud (Morus alba), intr-un decoct scurt de aproximativ 5 minute, realizat dintr-o lingura de amestec uscat la o cana de apa.
Diabeticii pot bea astfel 2 sau chiar 3 cani pe zi din aceasta fiertura naturala.