Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Ceaiul cu arome rafinate, care trezește simțurile, detoxifiază și imunizează organismul

Ghimbirul, scorțișoara și cuișoarele au fiecare în parte beneficii recunoscute pentru sănătate. Însă, când acestea acționează în combinație, beneficiile lor sunt fabuloase mergând mult mai departe de plăcerea gustului și de aroma irezistibilă. Cel mai eficient mod de a însuma proprietățile valoroase ale acestor condimente este prepararea unui ceai aromat, menit să îți trezească simțurile.

24 Ianuarie 2016, 08:51

Ghimbirul este unul dintre cele mai apreciate remedii pentru sănătate. Ceea ce îi dă un plus de valoare este substanța pe care acesta o conține, numită gingerol. Structura chimică și efectul gingerolului sunt asemănătoare aspirinei. Asta înseamnă că ghimbirul impiedică acumularea de trombocite, reducând riscul unui blocaj al vaselor de sânge și riscul de apariție al arterosclerozei. În plus gingerolul acționează și asupra sistemului digestiv, ameliorând durerile, crampele intestinale și senzația de greață.

Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Acest condiment parfumat ajută totodată în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite.

Cuişoarele conţin o cantitate importantă dintr-un compus activ numit eugenol, un ulei volatil cu proprietăţi antioxidante si antiinflamatoare. Acestea au în componența lor flavonoizi precum camferol şi ramnetin, care contribuie la reducerea nivelul de „colesterol rău” (LDL) și previn bolile cardiovasculare.

Ceaiul preparat din amestecul de ghimbir, cuișoare și scorțișoară accelerează metabolismul, stimulează arderea grăsimilor, elimină toxinele din organism și grăbește astfel procesul de slăbire. În plus, această licoare magică are proprietăți antivirale cu efecte de calmare a simptomelor de răceală și gripă: dureri în gât, congestie nazală.

Ceaiul de ghimbir, scorțișoară și cuișoare are un gust intens, ușor dulceag datorită scorțișoarei și ușor înțepător datorită ghimbirului. Dacă nu îl consumi ca parte a unei cure de slăbire, poți adăuga o lingură de miere, pentru un gust mai plăcut.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile acestei combinații miraculoase:

1. Ajută digestia și stimulează absorbția nutrienților
2. Accelerează metabolismul și este eficient în curele de slăbire
3. Întărește sistemul imunitar, prevenind răcelile și gripele
4. Reduce nivelul glicemiei, fiind recomandat pacienților cu diabet
5. Calmează crampele abdominale și ameliorează problemele digestive, cum este balonarea, flatulența sau colita de putrefacție
6. Reduce nivelul de „colesterol rău” (LDL) și previne bolile cardiovasculare
7. Detoxifiază organismul, eliminând cu succes toxinele
8. Combate infecțiile, inflamațiile și formarea cheagurilor de sânge
9. Îmbunătătește capacitatea de concentrare

Iată cum se prepară acest ceai, pentru a profita la maxim de toate substanțele active benefice din cele trei ingrediente:

Curăță o bucată de ghimbir de aproximativ 5 cm în lungime, tai-o în feliuțe și pune-o într-o cratiță. Adaugă 2-3 batoane de scorțișoară, jumătate de lingură de cuişoare proaspăt mărunţite și un litru de apă și lasă-le la fiert la foc foarte mic pentru aproximativ 40 de minute. Strecoară și consumă ceaiul fierbinte sau rece, câte 2-3 căni pe zi.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană