Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Chefirul de cocos, probioticul natural care distruge bacteriile

Nuca de cocos este un aliment miraculos, folosit cu succes în multe tratamente naturiste. În prezent acest fruct exotic nu este folosit doar la deserturi nesănătoase, sub formă de fulgi de cocos îndulciți, ci face parte, datorită proprietăților sale extraordinare, din multe tratamente naturiste sub formă de unt de cocos, cremă de cocos crud, ulei de cocos, făină de cocos sau lapte de cocos.

17 Decembrie 2015, 16:07


Există însă un elixir pe bază de cocos despre care mulți oameni nici nu stiu că există-chefirul de cocos. Această băutură devine tot mai populară datorită beneficiilor sale, de la întărirea imunității până la combaterea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare.

Înainte de a decide dacă vreți sau nu să consumați chefirul de cocos, e bine să stiți că alimentele fermentate sunt importante. Avem în corp mai multe culturi de bacterii decât celule. Suntem compuși din bacterii mai mult decât din orice altceva și corpurile noastre conțin atât bacterii bune cât și bacterii rele. Nu putem scăpa niciodată definitiv de bacteriile rele, fac parte din corpul uman. Dar trebuie să ne asigurăm că avem mai multe bacterii bune decât rele. Când bacteriile rele (fermenți, viruși, ciuperci) depășesc numărul bacteriilor bune (probiotice și prebiotice), ne îmbolnăvim, dezvoltăm infecții, apar ciuperci.

Alimentele fermentate precum legumele fermentate, iaurtul, chefirul, murăturile conțin surse naturale de probiotice. Antibioticele, pesticidele, consumul de carne de la animale tratate cu hormoni, stresul, contactul cu ciuperci, viruși și culturi nocive, toate diminuează bacteriile bune din intestine. Trebuie să stiți că lactatele nu sunt cea mai bună opțiune când vine vorba de sănătatea intestinelor. O alegere inspirată, care aduce multe beneficii sănătății este chefirul de cocos.

Chefirul de cocos se face din apă de cocos. Este o băutură fermentată făcută din “granule” de chefir ce sunt organisme bacteriene benefice care ajută la obținerea unei digestii bune, a sănătății intestinale, la menținerea imunității optime și care pot influența chiar și creierul și dispoziția generală. Spre deosebire de lapte, apa de cocos are zaharuri naturale care hrănesc granulele de chefir la fel ca și lactoza, dar fără efectele negative care vin împreună cu lactatele.

Cocosul ca aliment contribuie la întărirea imunității, are proprietăți antivirale și ajută la menținerea sănătății ficatului și a creierului. Când în apă sau laptele din cocos se adaugă granule de chefir pentru a face chefir de cocos, beneficiile sunt nenumărate. Chefirul din apă de cocos conține mai multe tulpini și organisme benefice decât chefirul din lapte sau oricare alt iaurt. Iaurtul nu colonizează bacteriile bune în sistemul digestiv, dar chefirul o face. Chefirul din apă de cocos are și o cantitate mai redusă de calorii decât versiunea din lapte și este mult mai gustos. Are beneficii demonstrate pentru: curățarea corpului, ajută la digerarea tuturor alimentelor, subțiază stomacul, stimulează o bună dispoziție, echilibrează hormonii, mărește energia, elimină ciupercile, oprește dezvoltarea celulelor canceroase ale stomacului și diminuează pofta de zahăr.

Cum se prepară chefirul de cocos:

1. Desfaceți nuca de cocos cu ajutorul unui cuțit. După ce ați tăiat nuca de cocos, extrageți apa din interior pentru chefir. Puteți decupa pulpa (untul de cocos) și o puteți folosi în smoothie-uri, deserturi, sau să o mâncați pur și simplu.
2. Pentru a face chefir, într-un blender, amestecați o porție de granule de chefir sau o lingură din chefirul cumpărat în apa sau laptele de cocos.
3. Amestecați timp de 30 de secunde pentru a încălzi puțin amestecul.
4. După ce ați amestecat, turnați amestecul într-un bol mare de sticlă sterilizat sau într-un vas termorezistent curat. Trebuie să fie ceva din sticlă, nu din plastic, ca să nu fie toxic.
5. Acoperiți bolul sau vasul cu un prosop mare. Aveți grijă să fie foarte bine acoperit, apoi așeazați-l în cuptorul rece, la întuneric, unde poate să stea cel puțin 1-2 zile. Într-o zi sau două, verificați chefirul. Ar trebui să miroasă acru, dar nu a stricat (cam ca iaurtul). Poate avea bule, ceea ce înseamnă că este viu și în plin proces.
6. După 24 de ore, treceți la pasul următor și transferați lichidul într-o cană de sticlă pentru a-l pune la păstrare în frigider. Trebuie să miroasă ca iaurtul sau chefirul cumpărat din magazin.

Puteți folosi chefirul din apă de cocos în smoothie sau să luați o lingură sau două dimineața cu puțină apă cu lămâie pentru a-i da un gust mai bun ori să îl amestecați cu ovăz. Nu-l adăugați în băuturi fierbinți pentru că temperatura ridicată omoară probioticele.

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!