Tratamente naturiste. Consumul de fibre alimentare te ține departe de boli
Fibrele alimentare, solubile și nesolubile, sunt indispensabile pentru echilibrul organismului, ele asigurând protecție împotriva unei serii de boli. Ele nu trebuie însă să fie consumate în exces.
10 Martie 2016, 13:44
Fibrele solubile se gasesc indeosebi in legumele si fructele proaspete, in legumele uscate cum ar fi lintea si fasolea sau in coaja unor cereale ca orzul, ovazul, secara sau hrisca. Fibrele nesolubile sunt mai putin prezente in alimentatie, ele gasindu-se in cerealele complete cum ar fi graul sau unele legume (toate tipurile de varza).
Odata ajunse in stomac, fibrele se imbiba cu apa, isi maresc volumul si dau senzatia de satietate, constituind asadar un mijloc ideal de potolire a foamei. Ele incetinesc digestia si, prin urmare, absorbtia de glucoza.
Fibrele pot fi totusi iritante daca sunt consumate in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de colon iritabil, de boala Crohn, de balonari sau diaree cronica. Fibrele care nu sunt inmuiate suficient prin fierbere ar putea provoca balonari, tulburari ale sistemului digestiv, regurgitari si chiar spasme abdominale.
Este bine ca persoanele cu intestine si stomac sensibile sa evite painea completa, cruditatile si salatele.