Tratamente naturiste. Sparanghelul - leguma care are grijă de tinerețea pielii
Deși încă destul de greu de găsit în magazinele din România, sparanghelul este un ingredient din ce în ce mai folosit în bucătăria modernă . Pe lângă utilitatea sa în gastronomie, această legumă face obiectul multor tratamente naturiste, studiile demonstrând că sparahghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.
12 Decembrie 2015, 17:57
Sparanghelul provine din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi) ,fiind ingredientul secret într-o alimentaţie echilibrată. Acesta conţine numeroşi nutrienţi, care protejează împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.
Leguma, preferată de majoritatea vedetelor, poate fi găsită în trei culori: verde, violet şi alb. Cel verde este sortimentul cel mai des întâlnit. Sparanghelul violet a fost cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă. Sparanghelul alb este foarte rar, fiind considerat o delicatesă.
Având efect de antiîmbătrânire, antiinflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevărat un aliment deosebit.
180g de sparanghel asigură: vitamina C - 73% DZR (ajută la întărirea sistemului imunitar), vitamina A - 29% DZR (ajută la păstrarea unei vederi sănătoase), vitamina K - 80 % DZR (susţine funcţionarea optimă a sângelui si ajută la dezvoltarea și creșterea densității osoase, prevenind astfel osteoporoza și osteoartrita), acid folic - 65% (esenţial pentru sănătatea femeilor însărcinate), potasiu - 9% DZR (important pentru funcţionarea normală a creierului şi a sistemului nervos), mangan - 13% DZR (accelerează metabolismul şi are efecte benefice asupra memoriei).
Leguma are un rol deosebit de important in procesul de antiîmbătrânire.
Din cauza radicalilor liberi, a stilului de viață nesănătos și a alimentației neechilibrate, suntem predispuși la îmbătrânire prematură. Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi şi toxine, menţinând pielea tânără şi radiantă.Astfel, consumul de sparanghel va amâna procesul de îmbătrânire a pielii. Sparanghelul combate apariția ridurilor, deoarece este leguma cu cea mai mare concentrație de glutation - un antioxidant ce conține 3 aminoacizi cu efect anti-oxidare.
Tijele de sparanghel ajută în procesele de slăbire. O singură tulpină de sparanghel are calorii infime - 4 la număr. Dincolo de aportul caloric slab, această legumă senzațională are și un conținut bogat în apă, ceea ce o plasează în topul legumelor recomandate în curele de slăbire, cu efect garantat în reglarea metabolismului.
Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.
Folaţii din sparanghel fac ca această legumă să deţină importante proprietăţi anticancerigene. Aceşti compuşi se găsesc în special în vegetalele verzi şi în citrice şi, deşi frecvent se întâmplă ca acidul folic să fie considerat unul şi acelaşi cu folaţii, trebuie să ştiţi că acidul folic este un supliment derivat şi nu are la fel de multe beneficii. Tot folaţii sunt cei care ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor, dar şi la reducerea riscului de boli de inimă.
O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.