Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Sparanghelul - leguma care are grijă de tinerețea pielii

Deși încă destul de greu de găsit în magazinele din România, sparanghelul este un ingredient din ce în ce mai folosit în bucătăria modernă . Pe lângă utilitatea sa în gastronomie, această legumă face obiectul multor tratamente naturiste, studiile demonstrând că sparahghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.

12 Decembrie 2015, 17:57

Sparanghelul provine din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi) ,fiind ingredientul secret într-o alimentaţie echilibrată. Acesta conţine numeroşi nutrienţi, care protejează împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.

Leguma, preferată de majoritatea vedetelor, poate fi găsită în trei culori: verde, violet şi alb. Cel verde este sortimentul cel mai des întâlnit. Sparanghelul violet a fost cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă. Sparanghelul alb este foarte rar, fiind considerat o delicatesă.

Având efect de antiîmbătrânire, antiinflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevărat un aliment deosebit.
180g de sparanghel asigură: vitamina C - 73% DZR (ajută la întărirea sistemului imunitar), vitamina A - 29% DZR (ajută la păstrarea unei vederi sănătoase), vitamina K - 80 % DZR (susţine funcţionarea optimă a sângelui si ajută la dezvoltarea și creșterea densității osoase, prevenind astfel osteoporoza și osteoartrita), acid folic - 65% (esenţial pentru sănătatea femeilor însărcinate), potasiu - 9% DZR (important pentru funcţionarea normală a creierului şi a sistemului nervos), mangan - 13% DZR (accelerează metabolismul şi are efecte benefice asupra memoriei).

Leguma are un rol deosebit de important in procesul de antiîmbătrânire.
Din cauza radicalilor liberi, a stilului de viață nesănătos și a alimentației neechilibrate, suntem predispuși la îmbătrânire prematură. Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi şi toxine, menţinând pielea tânără şi radiantă.Astfel, consumul de sparanghel va amâna procesul de îmbătrânire a pielii. Sparanghelul combate apariția ridurilor, deoarece este leguma cu cea mai mare concentrație de glutation - un antioxidant ce conține 3 aminoacizi cu efect anti-oxidare.

Tijele de sparanghel ajută în procesele de slăbire. O singură tulpină de sparanghel are calorii infime - 4 la număr. Dincolo de aportul caloric slab, această legumă senzațională are și un conținut bogat în apă, ceea ce o plasează în topul legumelor recomandate în curele de slăbire, cu efect garantat în reglarea metabolismului.

Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.

Folaţii din sparanghel fac ca această legumă să deţină importante proprietăţi anticancerigene. Aceşti compuşi se găsesc în special în vegetalele verzi şi în citrice şi, deşi frecvent se întâmplă ca acidul folic să fie considerat unul şi acelaşi cu folaţii, trebuie să ştiţi că acidul folic este un supliment derivat şi nu are la fel de multe beneficii. Tot folaţii sunt cei care ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor, dar şi la reducerea riscului de boli de inimă.

O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană