Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Tărtăcuța amară, sursă prețioasă de INSULINĂ VEGETALĂ

Tărtăcuța amară, legumă cunoscută și sub denumirea de karela, pepenele amar sau goya este una dintre cele mai amare legume din întreaga lume. Deși mai puțin cunoscută la noi, această legumă este considerată de cercetători o adevărată minune a naturii datorită proprietăților sale curative rar întâlnite.

28 Decembrie 2015, 15:56

Tărtăcuța amară reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente tratamente naturiste împotriva diabetului, dar și a altor afecțiuni.

La prima vedere, leguma arată ca un castravete, dar cu umflături. Înflorește în climat umed și cald astfel încât se găsește de obicei în America de Sud și în țările din Asia.
În ciuda gustului său amar, aproape insuportabil, karela conține multe substanțe nutritive de excepție. Această comoară naturală, mai ales pentru diabetici, are în structura sa 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine. Spre deosebire de insulina extrasă din microorganisme modificate genetic, cea vegetală are marele avantaj de a fi lipsită de reacții adverse și contraindicații. Principalele proprietăți ale acestei legume sunt: hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, reminalizantă, vitaminizantă, antibiotică, antitumorală, antivirală, stimulantă pentru sistemul imunitar, antiparazitară.

Descoperirile știintifice care au analizat compoziția tărtăcuței amare au confirmat o listă impresionantă de vitamine și minerale, dintre care amintim vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A și minerale precum calciul, potasiul, sodiul și fierul. Este o sursă excelentă de magneziu, mangan, fibre dietetice, acid folic, zinc și fosfor. Conține de două ori mai mult betacaroten decât broccoli, este bogată în fier, conține de două ori mai mult potasiu decât o banană și de două ori mai mult calciu decât spanacul.

Utilizată în mod tradițional și în tratarea stăărilor de iritare și de inflamare a organismului, tărtăcuța amară are certe proprietăți calmante și antiinflamatorii și merită introdusă în dietele de detoxifiere a organismului.

În ce privește proprietățile terapeutice ale tărtăcuței amare, în special persoanele care suferă de diabet zaharat ar putea beneficia din plin de consumul moderat de karela. Iată care sunt beneficiile consumului de tărtăcuță amară.

1. Este singura sursă naturală de insulină vegetală, fiind o comoară pentru diabetici

Grație unor substanțe pe care le conține, despre care nu se știe exact cum acționează, tărtăcuța amară are proprietatea de a echilibra nivelul zahărului din sânge, coborând către normal valorile sale prea ridicate. Această legumă conține în special polipeptide P, o insulină vegetală care reduce nivelul de zahăr din sânge. Tărtăcuța amară determină creşterea producţiei de celule beta din pancreas, ceea ce duce la o îmbunătăţire în producerea de insulină din organism. Chiar mai mult, aceasta conține o fito unic constitutivă, care s-a confirmat că are charantin, care crește sinteza glicogenului și preia glucoza în interiorul celulelor musculare hepatice și țesutul adipos. Toate acestea fac din tărtăcuța amară unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru diabetul zaharat. Consumați cel puțin o lingură de suc de tărtăcuță amară în fiecare dimineață, pe stomacul gol. După ce ați luat pentru câteva săptămâni, veți observa o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge.

2. Previne apariția cancerului și stopează evoluția lui

Cercetătorii de la University of Colorado Cancer Center au descoperit că sucul de pepene amar poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase din pancreas. Explicația ar fi aceea că leguma oprește furnizarea de glucoză către celulele canceroase, iar acest fenomen este foarte important, deoarece aceste celule au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta.

3. Protejează inima

Datorită conținutului bogat în beta-caroten, care este de două ori mai mare decât cel conținut de broccoli, tărtăcuța amară ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

4. Are acțiune antibacteriană

Tărtăcuța amară conține numeroși compuși biochimici cu activitate antibacteriană și antivirală. Extractul din frunze de karela s-au dovedit a fi benefic în tratarea multor tipuri de bacterii, precum E.coli, Stafilococi, Streptococi și Salmonellla. Extractul de tărtăcuță amară are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir.

5. Întărește sistemul imunitar

Sucul amar poate ajuta, de asemenea, pentru a crește rezistența organismului împotriva infecțiilor, contribuind la întărirea sistemul imunitar. Deoarece leguma amară întăreşte considerabil sistemul sanitar contra atacurilor bacteriilor şi virusurilor, în prezent se cercetează şi posibilitatea ca ea să vindece HIV/SIDA. Consumul regulat de suc de tărtăcuță amară s-a dovedit că îmbunătățește nivelul de rezistență și energie.

6. Este o sursă importantă de acid folic

Tărtăcuța amară este o sursă excelentă de acid folic. Atunci când este consumat în timpul sarcinii, acidul folic ajută la reducerea incidenței defectelor de tub neural la nou-născuți.

7. Îmbunătățește vederea

Conținutul ridicat de beta-caroten și alte proprietăți fac ca pepenele amar să fie una dintre cele mai sănătoase alegeri pentru îmbunătățirea vederii și pentru atenuarea problemelor de vedere.

8. Regenerează părul

Un pahar de suc de tărtăcuță amară în fiecare dimineață pe stomacul gol este excelent pentru păr. Adaugă puțină lămâie și un pic de sare astfel încât sucul să nu fie atât de amar.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană