Ascultă Radio Antena Satelor Live

Uimitoarele efecte ale mierii Manuka

Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar dacă oamenii de știință nu au reușit să explice încă mecanismele biochimice care fac ca mierea să aibă efecte atât de benefice, rezultatele consumului de miere asupra sănătății sunt evidente.Mierea are, în primul rând, o puternică acțiune antibacteriană.

14 Februarie 2015, 07:41

Totuși, studiile referitoare la rezistența bacteriilor în efectul mierii nu au ținut cont întotdeauna de diferențele care există între tipurile de miere. De-a lungul timpului, experiența practică le-a arătat terapeuților că nu toate varietățile de miere au aceleași efecte și că unele sunt mai eficiente în cazul anumitor afecțiuni.

Mierea Manuka din Noua Zeelandă are o foarte bună și îndelungată reputație datorată proprietăților sale antiseptice. Studiile din ultimii ani au demonstrat că mierea Manuka este mai eficientă decât mierea obișnuită în distrugerea celor mai frecvente 7 tipuri de bacterii prezente în infecțiile unor răni, chiar și atunci când este diluată de 9 ori. În cazul stafilocolului auriu, patogenul cel mai obișnuit prezent în răni s-a dovedit că mierea Manuka are o eficiență extraordinară!

Desigur, mierea în general, și mai ales mierea Manuka, este eficientă și în cazul stimulării sistemului imunitar, are efecte antiinflamatoare și antioxidante și stimulează creșterea celulară.

Însă, spre diferența de alte tipuri de miere, mierea Manuka este singura miere medicinală din lume, certificată și recunoscută astfel de către autoritățile științifice și medicale. Pentru a obține această recunoaștere, asupra ei au fost efectuate numeroase studii științifice, extrem de riguroase. Putem spune că mierea Manuka este un medicament. Însă, spre diferența de medicamentele de sinteză, ea mai are un avantaj: nu are efecte adverse!

Mierea Manuka există doar în Noua Zeelandă, fiind obținută de albine din florile de Manuka (Leptospermum scoparium, din familia Myrtacee), un arbust care crește în această zonă. În prezent, ea este testată, selectată și vândută în funcție de nivelul său de activitate antibacteriană, sub numele de "miere Manuka activă".

Această miere are în compoziția sa o componență antibacteriană unică, specifică mierilor obținute din plante din specia Leptospermum, numită "factor unic Manuka" (UMF). Aceasta are calitatea unică de a nu fi afectată de catalază, enzima care, în organismul nostru, descompune peroxidul de hidrogen în apă și oxigen. Numărul UMF indică puterea antibacteriană. Acest număr este acordat în urma unor teste de laborator, în care mierea Manuka este comparată cu un antiseptic standard (fenol), considerat referință. O miere cu UMF 4, de exemplu, are un efect echivalent cu o soluție de fenol de concentrație 4%.

Din anul 2007, pentru a se determina gradul activității antibacteriale, se măsoară cantitatea de metilglioxal din miere (MGO). Această metodă este mult mai exactă decât cea anterioară, care compară mierea Manuka cu o soluție de fenol. Practic, MGO este cel mai sigur sistem de măsurare a acțiunii antibacteriene a mierii Manuka, bazându-se pe o metodă cantitativă, verificată. Proprietățile antibacteriene sunt cu atât mai mari, cu cât nivelul MGO este mai mare. MGO este marcă înregistrată și doar mierea testată în mod independent de către laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta această etichetă.

Citeşte continuarea pe DacicCool.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană