Ascultă Radio Antena Satelor Live

Uleiul de măsline reduce riscul de cancer

Uleiul de măsline reduce riscul de cancer cu 17%, concluzionează un studiu efectuat de Colegiul American de Cardiologie cu participarea a 100 de mii de oameni.

Uleiul de măsline reduce riscul de cancer

13 Ianuarie 2022, 07:45

Consumul zilnic de cantităţi mici de ulei de măsline diminuează riscul de deces din cauza diferitelor forme de cancer cu aproximativ 17% şi, de asemenea, scade probabilitatea decesului din cauza bolilor cardiovasculare cu 19%. Potrivit cercetătorului principal al Universităţii Harvard, Martha Guasch-Ferré, se confirmă recomandările alimentare actuale privind uleiul de măsline şi alte grăsimi vegetale nesaturate. "În plus, observaţiile noastre sugerează că medicii ar trebui să sfătuiască pacienţii să înlocuiască untul şi margarina cu ulei de măsline, care le va îmbunătăţi starea de sănătate", a adăugat expertul. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat datele culese prin două proiecte majore de monitorizare, care au urmărit schimbările în starea de sănătate a colegilor lor timp de trei decenii, precum şi modificările dietei, microflorei şi obiceiurilor proaste. Studiul a analizat modul în care consumul de ulei de măsline afectează sănătatea asistentelor şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi predispoziţia acestora pentru boli de inimă, cancer, boala Alzheimer şi alte probleme de sănătate asociate cu abuzul de alimente grase. Voluntarii care consumă aproximativ şapte grame de ulei de măsline pe zi sunt cu 17% mai puţin predispuşi decesului cauzat de diferite forme de cancer şi, de asemenea, au o probabilitate cu 18% mai scăzută să moară din cauza bolilor pulmonare şi de inimă. În mod similar, consumul regulat de ulei de măsline reduce probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer şi alte boli neurodegenerative cu 29%. În plus, medicii au descoperit că evitarea altor surse de grăsime şi suplinirea acestora cu ulei de măsline are un efect la fel de benefic asupra sănătăţii voluntarilor. Înlocuirea a zece grame de unt, maioneză sau margarină cu o cantitate similară de ulei de măsline sau alte grăsimi vegetale scade riscul morţii premature a voluntarilor cu aproximativ 8-34%, în funcţie de tipul de grăsime înlocuită.

RADOR
Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană