Un fruct obișnuit al verii - aliat împotriva caniculei. Află care sunt efectele lui uluitoare
Cercetătorii din Chicago (SUA) au descoperit că acidul octanoic, conținut de acest fruct-etalon al verilor noastre, suferă o serie de transformări benefice, atunci când este mâncat pe timp de... caniculă.
29 Iulie 2015, 08:15
Astfel, spun specialiștii americani, unele fragmente din acest acid se combină în sânge cu unii compusi organici ionizaţi, rezultând alcooli numiţi clioli, care pot pătrunde în lichidul cefalorahidian – LCR -, care hrăneste creierul. Acești compuși au ca ţintă unele zone din creier și anume hipotalamus, exact în zonele în care apar comenzile pentru răcirea organismului.
Este vorba de centrii hipotalamici ai termoreglării din creier, care sunt responsabili de acomodarea si supravieţuirea la temperaturi anormale pentru om sau la temperaturi extreme pozitive sau negative. Acești compuși rezultaţi din acidul octanoic conținut de acest fruct miraculos au capacitatea de a amplifica semnalele electrice ale mesajelor ce conduc la pierderea de căldură din organism.
Cu alte cuvinte, mâncând zilnic acest fruct fantastic, mai ales pe timp de cniculă, ne ajutăm organismul să facă față, eroic, supraîncălzirii.
Studiile arată că sub influenţa acestor substanţe conținute de fructul în cauză, crește transpiraţia, iar porii pielii se dilată, permiţând evacuarea apei. Apare dilatarea vaselor de sânge ale pielii pentru a permite sângelui foarte cald să cedeze căldură în mediu.
Efectul hidratant al acestui uct, cât si conţinutul bogat în minerale ce le înlocuiesc pe cele pierdute prin transpiraţie sunt doar câteva dintre aspectele care fac din el un adevărat medicament împotriva problemelor cauzate de caniculă.
Este de-a dreptul uluitor ce se întâmplă. Iar acestea nu sunt singurele reacții pe care le poate provoca parfumatul și deliciosul fruct la care facem referire! Dar înainte de a trece în revistă alte beneficii ale sale - mai ales la vreme de caniculă - să aflăm și cum se numește!
Piersicile, ele sunt cele care te ajută să reziști în zilele caniculare!
Rezistenţa la temperaturi ridicate, problemă din ce în ce mai acută în ultimii ani, este mult mai complexă pentru a fi rezolvată numai prin hidratare si consum de alimente si băuturi bogate în minerale. În piersică se găsesc încă șase substanţe organice capabile de a conferi organismului uman resursele necesare pentru a lupta cu canicula.
O altă categorie de substanţe din compoziţia piersicii, si anume unii alcooli eterici parfumaţi, pătrund în celule si scad sau elimină reacţiile chimice din care rezultă căldură. În acest fel, celulele nu vor mai produce o căldură la care se adaugă cea provenită din atmosfera fierbinte.
Pe lângă toate aceste efecte care au ca ţintă principală răcirea organismului, în piersică sunt prezente substanţe ceto-eterice care au efectul de a păstra sistemul nervos la un grad constant de excitaţie si deci destul de treaz pentru a lua măsuri de acomodare la temperaturi ridicate.
Nu trebuie uitat că în timpul supraîncălzirii puternice a organismului, deci si a creierului, celulele nervoase devin iniţial foarte alertate, ceea ce poate provoca probleme cardiace, iar apoi apare o inhibiţie, moleseală în care creierul încearcă să nu lucreze pentru a nu se supraîncălzi, urmată fie de alertă si hipertensiune, fie de evoluţia spre lesin.
O dietă din care nu lipsesc piersicile protejează creierul de aceste probleme, păstrându-l la un nivel anume de activitate ce nu implică o crestere extremă a stării de alertă sau „copleseala” care poate conduce la lesin. Pentru a lupta cu problemele caniculei, cercetătorii americani sunt de părere că este suficient să mâncăm 3 piersici de mărime obisnuită, la o oră după masa de dimineaţă, care trebuie să fie săracă în grăsimi, ouă, prăjeli si bogată în lapte si ceaiuri acrite cu multă lămâie.
Specialistii americani autori ai acestor studii recomandă celor care se expun soarelui torid de vară să consume suc natural de piersici după plajă, imediat ce apar senzaţia de usoară „beţie solară” si primele ursturimi ale pielii. Cercetătorii americani consideră că sucul de piersici reduce drastic toate neplăcerile cauzate de insolaţiile usoare, cât si o parte din efectele nefaste ale excesului expunerii la soare: manifestări febrile, dureri de cap sau palpitaţii.