Urzica, aliment şi medicament. 10 avantaje majore ale consumului de urzici
Această plantă erbacee, pe care o găsim în această perioadă pe terenuri necultivate începând din zona de câmpie până în sectoarele montane nu foarte înalte, are un renume bine definit în rândul plantelor medicinale, fiind considerată medicament.
04 Martie 2016, 12:47
Beneficiile sale pentru sănătate sunt uriaşe, de aceea, această plantă nu ar trebui să lipsească de pe masa noastră, la început de primăvară. Pe lângă proprietăţile sale curative binecunoscute, consumul de urzici este recomandat şi pentru gustul plăcut al acestora.
Conţinutul ridicat de fier şi de clorofilă al urzicilor este relevat de culoarea verde a acestora. În plus, urzicile conţin cantităţi importante din următoarele minerale esenţiale pentru un corp sănătos: calciu, magneziu, siliciu, crom, zinc, potasiu şi fosfor. Din multitudinea vitaminelor le amintim doar pe cele dominante: vitamina A, C, D, E, K, riboflavina şi tiamina.
Aceste substanţe de maximă importanţă pentru organismul nostru conferă urzicilor un efect tonic asupra organismului şi activează procesele fiziologice de formare a celulelor sanguine asigurând funcţionarea optimă a acestora. Deoarece fluidifică secreţiile bronhice şi favorizează eliminarea lor, combate bronşita şi astmul.
În scop medicinal, atât tulpinile, căt şi frunzele, florile şi rădăcinile urzicilor sunt folosite cu succes în tratarea multor afecţiuni. Iată câteva dintre afecţiunile asupra cărora consumul de urzici intervine în mod pozitiv şi eficient:
1. Diabet - ceaiul de rădăcină de urzică (3căni/zi, înaintea meselor principale) este recomandat pentru reglarea glicemiei. Rădăcina mărunţită se pune în apă de seara până dimineaţa, apoi se ţine la foc mic până dă în clocot, se fierbe încă 5 minute şi se lasă la infuzat alte 10 minute.
2. Detoxifiere - detoxifierea de primavară a organismului este asigurată printr-o cură cu ceai de urzici crude: se opăreşte o lingură de urzici proaspete, mărunţite cu 250 ml de apă, lăsând apoi 5-10 minute la infuzat. Se recomandă 3 căni/zi, timp de 2-3 săptămâni, pentru a ţine sub control oboseala cu care ne confruntăm la debutul primăverii.
3. Astm, alergii, rinită alergică - se consumă 2 pahare de suc de urzică/zi, înainte de masă, timp de o lună, urzica având proprietăţi imunoreglatoare. Sucul este obţinut din frunze proaspete de urzică şi apă, care se mixează în blender.
Aceste afecţiuni se mai pot trata cu pulbere de urzică, câte o linguriţă de 4 ori pe zi. Pulberea se obţine din planta uscată şi măcinată.
4. Anemie - în caz de anemie, sau pentru a o preveni, se recomandă cura cu ceai, sirop sau suc de urzică.
Ceai de urzică: o linguriţă de frunze proaspete/uscate opărite cu 250 ml apă şi lăsate 10 minute la infuzat. Se consumă 3 căni/zi.
Pentru a prepara siropul de urzică aveţi nevoie de un borcan de sticlă pe care îl umpleţi, trei sferturi, cu frunze proaspete de urzică tocate mărunt şi restul cu miere.
Amestecul se pune la macerat, vreme de 30 zile. Se iau 3 linguriţe de sirop/zi, timp de o lună.
5. Reumatism, artrite - urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (macerat la rece amestecat cu infuzie obişnuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună.
6. Boli renale - cura cu suc de urzică (1 pahar/zi, timp de 30 zile) ceaiul sau tinctura de urzică are efecte diuretice, antimicrobiene şi regenerative asupra rinichiului, fiind de folos în toate bolile renale (cistită, pielonefrită, insuficienţă renală).
7. Flebite şi varice - pentru afecţiunile venelor de la picioare se recomandă băi fierbinţi cu urzică întreagă (rădăcină,tulpină şi frunze).
8. Hemoroizi - cura de o lună cu suc de urzică ajută la vindecarea hemoroizilor, întărind vasele de sânge şi împiedicând inflamaţia şi sângerările.
9. Boli de piele - în bolile de piele, inclusiv acnee se recomandă cure cu ceai de urzică dar şi aplicaţii externe, pe zonele afectate, de comprese cu ceai de urzică. Este recomandat să se pună în ceai şi o linguriţă de bitter suedez. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
10. Căderea părului şi eliminarea mătreţii - urzica ajută la combaterea căderii părului şi a mătreţii. Se fricţionează pielea capului cu tinctură de urzică şi se clăteşte părul după spălare cu ceai de urzică.