Urzica – un ajutor bun la toate
„Urzica te muşcă, dar te vindecă!”, spune o vorbă din popor. Ea este valoroasă ca plantă comestibilă şi ca plantă medicinală, în egală măsură. Planta creşte de 2000 de ani pe toate continentele şi de-a lungul timpului s-a descoperit că poate fi folosită ca leac pentru cele mai grave afecţiuni. Datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica este venerată pe tot globul, ca o „regină a verdeţurilor”.
25 Iunie 2015, 06:02
Tratamente interne Adenom de prostată
Pentru tratarea acestei afecţiuni se foloseşte cu un succes extraordinar rădăcina de urzică. Seminţele de urzică au, şi ele, calităţi medicinale. Se administrează infuzia combinată de rădăcină de urzică, din care se beau 750-1000 ml pe zi, pe stomacul gol, în cure de şase luni.
Acest remediu reduce treptat frecvența urinărilor nocturne, reduce volumul prostatei, normalizează urinarea.
Alergie
Se folosesc frunzele şi tulpinile urzicii, care se administrează sub formă de pulbere, câte o linguriţă de 4 ori pe zi, în cure de două luni.
Rinita alergică. Se administrează pulberea de frunze, câte o linguriţă de 4 ori pe zi, pentru profilaxia rinitei alergice, şi câte o linguriţă, de 6 ori pe zi, contra rinitei acute. O cură internă cu urzică durează 90 de zile şi se poate relua după 2-3 săptămâni de pauză.
Artrită. Se administrează infuzia combinată de iarbă de urzică, din care se bea câte o cană (300 ml), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de 40 de zile urmate de 10-14 zile de pauză. lCistita, nefrita, pielo-nefrita. Se administrează tinctura de iarbă (adică din frunze, tulpină şi, eventual, inflorescenţe sau seminţe) de urzică, din care se iau câte 6 linguriţe pe zi (fiecare linguriţă diluată în 100 ml de apă), în cure de 30 de zile.
Pentru cei care nu suportă alcoolul, tinctura se poate înlocui cu infuzia combinată, din care se beau câte 900-1200 ml pe zi. Ambele preparate sunt diuretice, reduc inflamaţia rinichilor şi a căilor urinare, au efect uşor antibacterian, diminuează sau elimina usturimile şi durerile la urinare, favorizează refacerea epiteliilor reno-urinare.
Rezultate excelente se obţin prin asocierea urzicii cu ienupăr şi cu coada-şoricelului. lStimulează metabolismul secreţiei biliare, pancreatice şi intestinale. În acest caz se recomandă decoctul preparat din frunze; se consumă câte o cană pe zi, timp de 21 de zile pe lună.