Varza Kale – vedeta legumelor. 10 motive sănătoase să o consumi!
Deși mai puțin cunoscută românilor, varza Kale este foarte populară în Occident datorită bogăţiei de nutrienţi pe care le conţine. Aparținând aceleiași familii din care fac parte broccoli, varza albă, muştarul sau hreanul, aceasta specie de varză, considerată "alimentul complet" este una dintre puținele specii de varză care nu fac căpătână.
10 Iunie 2016, 20:14
Bogată în vitamine și ușor mai săracă în minerale: calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier, cupru, mangan, fosfor, această legumă minune ajută la combaterea stresului oxidativ, dar și la detoxifierea organismului, grație celor peste 45 substanţe cu efect antioxidant pe care le conține.
Consistența de substanțe benefice organismului este cu adevarăt uimitoare:
- 67g de varză Kale conțin 140% din doza zilnică recomandată de vitamina C
- o cană din această specie de varză asigură 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, mai mult decât oricare altă legumă verde
- 680% din necesarul de vitamina K este asigurat de către varza Kale
- 100g conțin 150mg de calciu, respectiv 10% din necesarul zilnic de calciu.
Iată care sunt beneficiile pe care consumul acestui superaliment le aduce sănătății:
1. Scade nivelul colesterolului
Fibrele din varză Kale se leagă în anumit fel cu acizii biliari secretaţi în timpul consumului de grăsimi, ceea ce duce la scăderea colesterolului. Capacitatea verzei kale de a scădea colesterolul este mai mare atunci când aceasta este înăbuşită sau preparată la aburi.
2. Detoxifiază și întărește sistemul imunitar
Varza Kale conține peste 45 de antioxidanți. Dintre aceștia, amintim cantitățile considerabile de luteină, betacaroten şi flavonoizi, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și care luptă împotriva formării radicalilor liberi.
3. Luptă împotriva celulelor canceroase
Kale – regina legumelor conține o cantitate importantă de glucozinolaten- substanţă intens studiată pentru efectul său puternic antimicrobian şi anticancerigen. În plus, Indole-3-carbinol, substanța prețioasă din varza Kale îmbunătăşete capacitatea de a se repara a ADN-ului şi blochează înmulţirea celulelor canceroase.
4. Menține sănătatea creierului
Varza Kale este o sursă importantă de grăsimi bune, mai exact acidul alfa linoleic (ALA), un acid gras din categoria Omega 3, estențial pentru sănătatea creierului.
5. Ține sub control nivelul hemoglobinei din sânge
Conținutul ridicat de clorofilă din frunzele de Kale ajută la îmbunătățirea nivelului de hemoglobină din corp. Moleculele de clorofilă sunt asemănătoare moleculelor de hemoglobină, făcându-l astfel unul dintre cele mai bune sucuri pentru persoanele anemice.
6. Are grijă de sănătatea ochilor
Kale are o concentrație ridicată de carotenoizi (zeaxathin și luteină). Ambele ingrediente sunt necesare pentru protejarea ochilor de lumina ultraviolet. Datorită cantității considerabile a acestor antioxidanți, sucul de varză Kale este de ajutor în apărarea retinei împotriva radicalilor liberi.
7. Are efect antiinflamator
Sucul de varză Kale este alcalin, iar conținutul de vitamina K ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, utilă pentru reducerea inflamației cronice. Vitamina K este utilă de asemenea persoanelor care au probleme cu hemoragiile.
8. Menține sănătatea oaselor
Varza Kale este o sursă excelentă de calciu și este o alternativă potrivită pentru a crește densitatea oaselor.
9. Are grijă de sănătatea și de aspectul pielii
Kale este o sursă excelentă de calciu, vitaminele A, C, K și fitonutrienți, toate acestea conferind o bună sănătate pielii. Este, de asemenea, una dintre cele mai bogate surse de luteină și conține beta-caroten, ambele îmbunătățind elasticitatea, fermitatea și sănătatea pielii.
10. Te scapă de kilogramele în plus
Cu un conținut de numai 33 calorii / 100 g, consumul regulat de suc de Kale te ajută să scapi de kilogramele în exces. Bea câte un pahar de suc de frunze Kale, mere verzi și lămâie în fiecare zi și va ajuta la topirea și îndepărtarea grăsimii depuse.