Vinetele – legumele care ţin cancerul la distanţă
Îndrăgitele şi gustoasele legume ale verii, vinetele sunt o sursă bogată de antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale esenţiale pentru organism. Datorită numeroaselor proprietăţi, vinetele au efecte benefice asupra sănătăţii, efecte ce sunt menţionate de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.
16 August 2016, 08:48
Livia Nena, biolog–nutriționist: Vinetele au un beneficiu pricicipal şi acela că oferă o serie de fitonutrienţi cu proprietăţi antioxidante şi antitumorale, iar în ceea ce priveşte aceşti nutrienţi specificăm: compuşi fenolici şi antocianine. De asemenea, vinetele conţin fibre insolubile şi sunt o sursă excelentă de mangan şi molibden.
O altă calitate a lor este faptul că sunt extrem de slab calorice. Pentru cei care doresc să ţină cure de slăbire pot să introducă în dietă vinetele.
În ceea ce priveşte valoarea lor nutritivă, menţionez că într-o porţie de vinete crude (80 gr) putem găsi următoarele:
Fibre– 11%;
Mangan – 10%;
Molibden– 5,5%;
Potasiu – 5,4;
Acid folic – 4,5%;
Vitamina K – 3,6%
Cupru– 3,5%
Vitamina B6 – 3,5%
Triptofan– 3,1%;
Vitamina C – 2,7%
Magneziu – 2,9%;
Vitamina B3 – 2,6%
Calorii- 2% (20);
Proteine– 2%.
Nasunina este o antocianină specifică vinetelor care se găseşte în coajă. Antocianinele, în general, sunt de culoare violacee, coaja vinetelor aţi văzut că este violacee. Nasunina protejează membranele celulelor de acţiunea radicalilor liberi.
Această proprietate este preţioasă mai ales pentru sistemul nervos, pentru că nasunina protejează mielina, membrana celulelor nervoase. Degradarea mielinei duce la boli grave, cum ar fi, de pildă, scleroza multiplă.
Acidul fenolic din vinete protejează celule de stresul oxidativ. De asemenea, acidul fenolic conţinut de vinete este un antibiotic natural, dar şi antifungic!