VINUL LAXATIV din smochine. Află și tu rețeta lui
Oricine ar trebui să guste măcar o dată în viaţă un vin de smochine. Există mai multe reţete de preparare a acestei licori. În perioada interbelică, vinul era foarte apreciat. Vrei să afli rețeta? Le privim cel mai adesea ca pe nişte trufandale şi le consumăm destul de rar. Dar ceea ce ştim mai puţin despre smochine este faptul că ele pot fi un tratament naturist foarte eficace.
10 Aprilie 2022, 05:26
Smochinele au multiple proprietăţi benefice pentru organismul uman - sunt nutritive, diuretice, laxative, pot fi folosite şi în tratamentul bolilor de piept, emoliente. Aceste calităţi sunt date de conţinutul lor ridicat în fier, mangan, brom, calciu, vitaminele A, B1, B2, C, PP. De asemenea, smochinele au un conţinut ridicat de acizi. Ele mai conţin şi o substanţă - latex - analoagă sucului pancreatic. Acest latex conţine o enzimă numită amilază care era folosită de grecii antici la prepararea brânzeturilor. Pe de altă parte, smochinele au un conţinut caloric ridicat - 100 de grame de smochine proaspete au 100 de calorii, pe când aceeaşi cantitate de smochine uscate au 250 de calorii. Asta înseamnă că sunt indicate pentru cei (mai mulţi sau mai puţini) care vor să se îngraşe.
Cea mai utilizată proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativă. Preparate în mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipaţia. Iată două reţete:
Se taie patru smochine proaspete în patru, se amestecă cu 12 stafide şi peste ele se pune lapte. Întreaga compoziţie se pune la fiert. Produsul obţinut se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol.
Se spală şase smochine cu apă caldă, apoi se pun într-o ceaşcă cu apă. Se lasă la înmuiat o noapte întreagă, apoi se mănâncă dimineaţa pe stomacul gol.
Efect laxativ are şi delicioasa dulceaţă preparată din fructele de smochin.
Datorită gustului lor aromat, smochinele pot fi o alternativă viabilă pentru persoanele care suferă de constipaţie, dar nu pot bea ceaiuri de anghinare, cruşin sau pelin din cauza gustului lor amar.
Smochinele nu au, practic, contraindicaţii pentru persoanele care suferă de diverse boli. Excepţia o constituie diabeticii, pentru care nu se recomandă consumarea acestor fructe (din cauza conţinutului mare de zahăr). Ele pot fi folosite în ameliorarea sau tratarea bronşitelor, a stărilor febrile, a răcelilor sau a laringitelor, a gastritelor sau a colitelor.
Fructul, dar şi frunzele arborelui sunt uzitate şi sub formă de cataplasme pentru vindecarea arsurilor, a furunculelor, a negilor sau a bătăturilor.
Dacă te pomeneşti cu vreun abces dentar şi ai în casă smochine, taie jumătate dintr-un fruct şi pune-o pe zona inflamată. Rezultatele le vei vedea destul de repede.
Decoct de smochine pentru bronşite
Se pun 60-120 g de smochine la un litru de apă. Frunza smochinului este şi ea indicată în tratamentul acestor afecţiuni sub formă de infuzie (30 g la litrul de apă). Utilizarea fructului are rezultate şi în ameliorarea asteniilor nervoase. Ceaiul de smochine are şi el o aromă deosebită.
Vinul de smochine
Oricine ar trebui să guste măcar o dată în viaţă un vin de smochine. Există mai multe reţete de preparare a acestei licori. În perioada interbelică, vinul era foarte apreciat şi se prepara după următoarea reţetă: se punea la macerat 1 kg de smochine în 10 litri de apă. După o săptămână, vinul se trăgea în sticle.
Astăzi reţeta este mai sofisticată. La 1 kg de fructe pus în 10 litri de apă se adaugă 2-3 kg de zahăr, 3 lămâi (zeama, dar şi coaja de la o lămâie), 50 de g drojdie de bere. Smochinele nu se mai pun întregi, ci se taie cu cuţitul sau se dau prin maşina de tocat. Toată această combinaţie (indicat să fie ţinută într-o damigeană) se astupă bine şi se lasă la macerat 6 săptămâni, la temperatura camerei, timp în care se mai agită din când în când. Apoi, vinul se filtrează şi se pune în sticle. Se mai poate filtra încă o dată, peste o săptămână, iar atunci gustul său este şi mai savuros. Licoarea obţinută are o aromă deosebit de plăcută, dar şi un conţinut destul de ridicat de alcool.