Vinurile medicinale – adevărate elixire pentru sănătate
Mai puţin mediatizate decât tincturile şi uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri decantate din laboratorul naturii, cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit. Cu o condiţie: să nu fie confundate cu vinul de masă. Ele au o prescripţie strictă, la fel ca orice medicament
17 Iulie 2015, 05:38
Vin de afine
Ingrediente: 500 g afine, 1 l vin roşu.
Mod de preparare: Se varsă afinele într-un vas, se adăugă două pahare cu apă şi se fierb încet 15 minute. Se adăugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea încă 15 minute. Se lăsă să se răcească şi se filtrează.
Variantă: Se zdrobesc 500 g afine, se adaugă 1 l vin alb, o linguriţă scorţişoară pudră, o linguriţă de cuişoare şi 100 g miere. Se lăsă la macerat 8 zile, se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 25 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric.
Recomandări: ateroscleroza, constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficientă biliară, diabet, diaree.
Vin de coacăze
Ingrediente: 1,5 kg coacăze, 1 l vin roşu, 450 g zahăr.
Mod de preparare: Se presează coacăzele. Se adăugă vinul şi se lăsă la macerat 24 de ore la rece. Se filtrează printr-o pânză fină şi se strecoară tot sucul. Se pune sucul într-un vas, se adăugă zahărul, se pune la fiert 5 minute, apoi se lăsă să se răcească. Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază.
Alte variante: Se pun la macerat 200 g frunze de coacăz, 50 ml rachiu, 100 g zahăr şi 1 l vin roşu, timp de 30 de zile. Se amestecă bine, se filtrează şi se îmbuteliază. Se pun la macerat, timp de o lună: 1 l vin alb, 200 g coacăze, 50 ml rachiu, 100 g zahăr. Se filtrează.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antireumatismal, tonic general.
Recomandări: artrite, hipertensiune, litiaza renală, menopauză, reumatism.
Vin de grapefruit
Ingrediente: sucul de la două grapefruituri, 1 l vin alb, 200 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele şi se lăsă două săptămâni la rece. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: aperitiv, drenor digestiv, drenor hepatic, răcoritor, bogat în vitamina C.
Recomandări: anorexie, artrită, dispepsie, insuficientă biliară.