Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vitamina C și răceala comună. Luați-vă „leacul” din alimente!

În luna decembrie, toate revistele de sănătate acordă loc de mândrie vitaminei C. Sub formă de suc de lămâie sau suplimente alimentare plouă sfaturi pentru a încuraja pe toată lumea să-și absoarbă doza zilnică de vitamine.

Vitamina C și răceala comună. Luați-vă „leacul” din alimente!

29 Decembrie 2022, 18:15

Pentru unii, este necesar să ia vitamina C sub formă de suplimente alimentare pentru a lupta împotriva bolilor de iarnă, inclusiv a răcelii... Dar care sunt efectele reale ale vitaminei C asupra organismului? Și suplimentele de vitamina C ne pot proteja de răceala comună?

Vitamina C se obține prin alimente

Este un fapt dovedit științific: vitamina C îndeplinește multe funcții în organism. Intervine de exemplu în protecția peretelui vaselor de sânge și asimilarea fierului. Mai mult, efectele antioxidante ale acestei vitamine, care previne degradarea celulelor, sunt bine stabilite.
Și din moment ce corpul nostru nu este capabil să o sintetizeze, trebuie să o obținem prin intermediul alimentelor. Se recomanda absorbtia in medie a 110 mg/zi pentru un adult.

Consumați și mai multă vitamina C pentru a lupta mai eficient împotriva răcelii?

Înseamnă asta că depășind dozele recomandate și consumând și mai multă vitamina C prin intermediul suplimentelor alimentare, am crește efectele benefice, în special pentru a ne proteja de atacul virușilor responsabili de inevitabilele răceli sau rinite?
Raspunsul este nu. Multe studii au analizat această întrebare și niciunul dintre ele nu a reușit să demonstreze clar efectele benefice semnificative ale vitaminei C în doze mari asupra frecvenței, duratei sau severității răcelilor. Pentru populația generală, zicala populară că „o răceală netratată durează 7 zile, tratată durează o săptămână” pare așadar adevărată. Mai mult, vitamina C administrată ca tratament împotriva infecțiilor severe are doar un impact minim asupra sănătății pacienților, așa cum a confirmat o revizuire recentă a literaturii de specialitate.
În general, în loc să apelezi la suplimente, este mai bine să consumi fructe și legume bogate în vitamina C precum citrice și ardei pentru a-ți acoperi nevoile. Și nu numai că nu are rost să ingerăm doze mari de vitamina C dincolo de aporturile recomandate pentru combaterea răcelilor sau a altor infecții, oamenii de știință descoperă acum că, în anumite condiții, vitamina C poate avea proprietăți oxidante (și nu mai antioxidante). În plus, un aport excesiv de vitamina C poate provoca probleme digestive și greață.
Prin urmare, este mai bine să fii precaut cu supraconsumul de vitamina C sub formă de suplimente alimentare, mai ales că nimic nu garantează că nutrienții își păstrează efectele benefice odată extrase din matricea lor originală și nici că aceleași efecte se observă în toată lumea. fumători sau nu, bolnavi sau sănătoși etc.).
Aproape 30% dintre adulți consumă suplimente alimentare în Franța. Vitamina C este unul dintre cei trei nutrienti cei mai consumati pe timpul iernii sub forma de suplimente alimentare, alaturi de magneziu si vitamina B6.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană