Vitamina C și răceala comună. Luați-vă „leacul” din alimente!
În luna decembrie, toate revistele de sănătate acordă loc de mândrie vitaminei C. Sub formă de suc de lămâie sau suplimente alimentare plouă sfaturi pentru a încuraja pe toată lumea să-și absoarbă doza zilnică de vitamine.
29 Decembrie 2022, 18:15
Pentru unii, este necesar să ia vitamina C sub formă de suplimente alimentare pentru a lupta împotriva bolilor de iarnă, inclusiv a răcelii... Dar care sunt efectele reale ale vitaminei C asupra organismului? Și suplimentele de vitamina C ne pot proteja de răceala comună?
Vitamina C se obține prin alimente
Este un fapt dovedit științific: vitamina C îndeplinește multe funcții în organism. Intervine de exemplu în protecția peretelui vaselor de sânge și asimilarea fierului. Mai mult, efectele antioxidante ale acestei vitamine, care previne degradarea celulelor, sunt bine stabilite.
Și din moment ce corpul nostru nu este capabil să o sintetizeze, trebuie să o obținem prin intermediul alimentelor. Se recomanda absorbtia in medie a 110 mg/zi pentru un adult.
Consumați și mai multă vitamina C pentru a lupta mai eficient împotriva răcelii?
Înseamnă asta că depășind dozele recomandate și consumând și mai multă vitamina C prin intermediul suplimentelor alimentare, am crește efectele benefice, în special pentru a ne proteja de atacul virușilor responsabili de inevitabilele răceli sau rinite?
Raspunsul este nu. Multe studii au analizat această întrebare și niciunul dintre ele nu a reușit să demonstreze clar efectele benefice semnificative ale vitaminei C în doze mari asupra frecvenței, duratei sau severității răcelilor. Pentru populația generală, zicala populară că „o răceală netratată durează 7 zile, tratată durează o săptămână” pare așadar adevărată. Mai mult, vitamina C administrată ca tratament împotriva infecțiilor severe are doar un impact minim asupra sănătății pacienților, așa cum a confirmat o revizuire recentă a literaturii de specialitate.
În general, în loc să apelezi la suplimente, este mai bine să consumi fructe și legume bogate în vitamina C precum citrice și ardei pentru a-ți acoperi nevoile. Și nu numai că nu are rost să ingerăm doze mari de vitamina C dincolo de aporturile recomandate pentru combaterea răcelilor sau a altor infecții, oamenii de știință descoperă acum că, în anumite condiții, vitamina C poate avea proprietăți oxidante (și nu mai antioxidante). În plus, un aport excesiv de vitamina C poate provoca probleme digestive și greață.
Prin urmare, este mai bine să fii precaut cu supraconsumul de vitamina C sub formă de suplimente alimentare, mai ales că nimic nu garantează că nutrienții își păstrează efectele benefice odată extrase din matricea lor originală și nici că aceleași efecte se observă în toată lumea. fumători sau nu, bolnavi sau sănătoși etc.).
Aproape 30% dintre adulți consumă suplimente alimentare în Franța. Vitamina C este unul dintre cei trei nutrienti cei mai consumati pe timpul iernii sub forma de suplimente alimentare, alaturi de magneziu si vitamina B6.