-

Dulăpiorul cosmetic al bunicii. Trucuri naturale pentru înfrumuseţare

În zilele noastre, oferta de produse cosmetice este copleşitoare. Pentru orice problemă cu tenul sau cu părul, zeci de firme îţi oferă soluţii.

Iar la sfârşit te trezeşti cu portmoneul gol şi, de multe ori, cu o cremă care nu ţi se potriveşte.

Dar uită-te o dată la bunica: are mai puţine riduri decât mama, păr cărunt, dar des şi strălucitor, unghii care nu se rup şi tenul curat. Iar dacă arunci o privire în baia ei, nu vezi altceva decât o cutie cu cremă bună la toate şi un săpun. Cum îţi explici asta?

Noi ne-am tras bunicile de limbă şi am aflat ce foloseau ele în loc de…

…peeling: mălai, sare de bucătărie, zahăr sau tărâţe de grâu
…vopsea pentru păr: infuzie de muşeţel sau de frunze de nuc
…şampon: gălbenuş de ou
…balsam pentru păr: borş
…pastă de dinţi: sare de bucătărie sau bicarbonat de sodiu
…anticearcăn: comprese cu muşeţel, tei sau albăstrele
…cremă hidratantă: smântână sau caimac
…loţiune tonică: apă de ploaie
…antiperspirant: bicarbonat de sodiu dizolvat În apă
…cremă de mâini: glicerină

Iată alte câteva remedii simple și eficiente pentru frumusețe la care bunicile noastre apelau și pe care merită să le probăm și noi.

Mască din cartofi

Pe lângă gust, cartofii mai au şi alte calităţi. Sub formă de mască, ei pot fi un aliat de nădejde în lupta împotriva ridurilor sau a coşurilor. În acest scop, pisează cartofii fierţi, adaugă puţin lapte, câteva picături de ulei, puţin suc de lămâie şi o jumătate de linguriţă de smântână.

Aplică amestecul pe faţă, lasă-l 15 minute şi spală-te apoi cu apă călduţă. Vei constata că tenul tău este mult mai proaspăt şi mai catifelat.

Piatră ponce pentru călcâie

Piatra ponce rămâne cel mai eficient mijloc de a îndepărta bătăturile şi pielea întărită de pe călcâie. Înainte de a o folosi, înmoaie picioarele cel puţin 15 minute în apă caldă. Repetă procedura o dată pe săptămână. Când pielea este Înmuiată, freacă bine porţiunile cu piele Întărită. Apoi, unge-ţi călcâiele cu o cremă hidratantă şi încalţă şosete groase.

Ulei pentru unghii

Ai unghii moi, care se crapă şi se rup uşor? Bunicile noastre aveau o soluţie pe care merită să o încerci. Înmoaie-ţi unghiile, de două ori pe săptămână, în ulei de floarea-soarelui, în care ai stors o jumătate de lămâie. După zece minute, şterge-ţi mâinile cu şerveţele de hârtie. Pentru a obţine efectul maxim, spală-te doar după un sfert de oră, astfel Încât uleiul să pătrundă bine În unghii.

Baie pentru picioare cu săpun de rufe

Este adevărat că săpunul nu trebuie folosit fără discernământ. Pentru picioare, săpunul de rufe poate fi însă foarte util. Pune o bucată mare într-un lighean cu apă caldă şi las-o 5 minute să se înmoaie. După un sfert de oră, pielea întărită de pe călcâie şi celulele moarte vor putea fi îndepărtate foarte uşor.

Autor: Violeta Anghel