-

Ghid de bune maniere. Sfaturi pentru bărbatul rămas singur acasă, dimineața

Ghid de bune maniere pentru oameni bine crescuți și cu alese însușiri. Mă adresez azi ție, bărbatul casei, să nu-ți rămân cumva datoare cu un sfat... Și-o să rămânem pentru încă o zi în spațiul propriei tale locuințe, unde se cuvine să te porți civilizat, respectându-te înainte de toate pe tine și-apoi pe aceia alături de care conviețuiești.

Chiar dacă nu ai nici un motiv azi să-ți părăsești apartamentul, e bine să nu te abați de la regulile de igienă. Un chip hirsut, neîngrijit, nu place nimănui. Și, spune drept, nu te simți mai în formă, comod și mulțumit atunci când tocmai ai ieșit de sub duș? Apelează la mașina de bărbierit sau la aparatul de ras – după caz – chiar dacă ești genul care poartă ceea se cheamă „barba de două zile”. De fapt, știi la fel de bine ca mine că aspectul acesta aparent nebărbierit necesită și el minuțioase îngrijiri! Nu neglija niciunul dintre gesturile firești de îngrijire și igienă personală, fie că pleci la serviciu, la o întâlnire importantă, fie că rămâi în casă alături de soție sau... ești singur.

Indiferent de motivul pentru care ai ales să nu ieși din locuință, nu ai niciun motiv să rămâi în pijama. Acest articol vestimentar aparține exclusiv... nopților. Îmbracă un pantalon comod – vara poate fi chiar un șort – și un tricou lejer, din bumbac. Dacă ai un halat de zi și ești cum se zice, de modă veche, reține că el se poartă peste hainele de zi și nu... în loc de îmbrăcăminte de zi.

În cazul în care locuiești la curte, sfatul meu e să nu ieși dincolo de ușa casei încălțând papucii pe care îi porți în casă. Pe de o parte, pentru că vei aduce apoi în locuință nisipul sau pământul de-afară. Apoi, pentru că nu este elegant, civilizat. Și mai am o mențiune cu privire la papuci: când ai musafiri, încălță o pereche de pantofi curați, cu talpa bine ștearsă. Și sub nicio formă nu impune musafirului tău să se descalțe.

Tot atunci când primiți musafiri acasă, indiferent de scopul vizitei lor, e bine să mai țineți cont de câteva reguli:

- Veți avea întotdeauna o cămașă curată – poate fi și un tricou sau un pulover -, iar în cazul în care vreți să dați o notă mai oficială întâlnirii, chiar dacă se desfășoară într-un mediu familiar vouă, nu ezitați să puneți și cravata, și vestonul sau vesta – obligatoriu încheiate la un singur nasture, pe care-l debutonați atunci când vă așezați.

- Dacă evenimentul se produce dimineața, apelați la culori deschise, pastelate. La miezul zilei, pot fi chiar culori și imprimeuri îndrăznețe sau doar vesele, însă seara sunt permise – chiar indicate – culori mai sobre sau mai terne. Excepție face albul, mai ales vara și, eventual, la malul mării.

Acestea fiind zise, ne reîntâlnim săptămâna viitoare... când vom îndrăzni să ieși ușă... sau pe poartă, să luăm contact cu lumea de-afară. Civilizat!