-

Ghid de bune maniere. Ce e bine să faci când rămâi singură acasă (sfaturi pentru femei)

Știu că parcă te-ai da puțin dus de-acasă, dar și subiectul zilei de azi te va ține între pereții propriei locuințe. Pentru că există norme de conduită pe care trebuie să le respecți și când te afli în sânul familiei.

Îți vei fi spunând, poate, că dacă ești acasă nu sunt prea multe astfel de reguli – mai ales în ceea ce privește felul în care te îmbraci, bunăoară. Dacă te simți tu comod, este suficient, dar nu e oare important ca și ceilalți să se simtă în largul tău în preajma ta.

Și, chiar dacă nu mai e nimeni în casă, oare cochetăria trebuie să te părăsească întru totul? Și mă adresez acum ascultătoarelor de parte feminină... O înfățișare neglijentă și șleampătă o să te deprime și pe tine, în vreme ce dacă arăți proaspăt și lași frumusețea sufletului să ți se arate pe chip, vei avea alt elan... chiar dacă singura persoană care te vede ești tu. În oglindă.

De-aceea, zic, în inimitatea casei poartă-te și simte-te ca o prințesă. Ia micile gesturi ale dimineții ca pe un răsfăț. Un duș prelungit – sau, dimpotrivă, unul rapid, dacă așa îți e obiceiul – e urmat de câteva retușuri ale chipului. Cremele de mâini și de față își au rostul lor, deși n-ai de gînd să ieși afară, în bătaia vântului sau a soarelui. Un rimel care lasă fugitiv o linie deasupra ochilor, un ruj discret sau măcar un gloss – toate te ajută să îți spui... „sunt frumoasă”, atunci când te privești în oglindă. Fă patul și aerisește dormitorul, chiar dacă știi că nimeni altcineva nu va intra acolo peste zi. Îmbracă haine curate, pentru zi – fie și o pereche de blugi și un tricou – și evită să rămâi în pijama. Dacă intri ai de lucru în bucătărie, folosește un șorț curat și leagă-ți părul.

Fă toate lucrurile astea dacă ești singură în casă și cu atât mai mult ai grijă de cum arăți atunci când acasă sunt și soțul, copiii sau părinții. O zi în care nu ai grijă de aspectul tău este, de fapt, o zi în care nu îți pasă de restul lumii. Pentru o femeie, igiena și cochetăria merg mână în mână cu buna-cuviință.

Vei zice poate că nu contează tot ce ți-am spus până acum. Tot ești singură-n casă și nimeni nu te vede. Dar imaginează-ți asta: sună cineva la ușă, poate poștașul să-ți aducă un plic, poate o vecină care cere o cană de zahăr... Simți cumva nevoia să te privești în oglindă și să mai așezi o șuviță, ori să schimbi rapid capotul de pe tine? Atunci înseamnă că n-ai respectat câteva norme de bună conduită. Nu te-ai respectat pe tine.

Gândește-te la asta, până mâine, când mă întorc cu câteva sfaturi pentru... bărbatul casei.