-

Ghidul bunelor maniere. Cum ne comportăm în relația de cuplu. Ce trebuie să facă El?

Cine crede că un cod al bunelor maniere își găsește utilitatea numai după ce ai trecut pragul casei tale, după ce ai renunțat la intimitatea familiei pentru... o baie de mulțime... se înșeală profund. Și în viața de cuplu se cuvine să fim... manierați... sau manierate... pentru că regula e valabilă și pentru bărbați, și pentru femei. Astăzi vom vorbi despre normele de conduită pe care să le cuvine să le respecte El, bărbatul, stâlpul relației și/ sau, după caz, al familiei.

Trebuie să admitemcă El are câteva obiceiuri pe care le-a deprins în timpul celibatului. Înainte de însurătoare, adică – sau înainte de a vă muta împreună. Cuvine-se, o dată intrat îm viața de cuplu, să renunțe la ele. De exemplu, crescut fiind de unul dintre părinți, s-a obișnuit ca sâmbătă noaptea să doarmă la celălalt (ne referim la cei ai căror părinți sunt divorțați). O dată ce ei înșiși alcătuiesc un cuplu cu cineva, vor trebui să renunțe la obicei. Fie – dacă și perchea lor e de acord – vor continua să meargă împreună pentru o noapte la unul dintre părinți. Fie vor accepta că... s-au făcut mari deja și vor alege să-și petreacă zilele și nopțile în doi.
Dar ce te faci cu bărbații care obișnuiesc să citească ziarul în pat, înainte de culcare? Ori să fumeze o țigară în dormitor... uneori chiar înainte de a se scula de-a binelea din pat? Obiceiuri ca acestea trebuie înfrânate. O dată pentru că sunt necuviincioase, a doua oară pentru că sunt nesănătoase – cel de al doilea, cu siguranță!
Mai sunt obiceiuri de care un bărbat – ca și o femeie – e bine să se debaraseze. De umblat încălțat prin toată casa, cu atât mai grav fiind să faci asta după o ploaie zdravănă! De mers la culcare fără să fi făcut un duș ori de schimbat pijamalele o dată pe lună. Statul la televizor cu orele, eventual numai pe programul de sport sau numai pe cel de știri, fără să-ți pese de ce anume vrea partenerul – și asta e o carență de educație. Egoismul... oarecum specific bărbaților – dar nu tuturor, să ne-nțelegem – devine vizibil și atunci când e vorba de complimentat partenera de viață. Dragilor, femeia de lângă voi merită cuvinte de alint, complimente și laude și după ce s-a măritat cu ei. Chiar dacă, veți zice, ce rost ar mai avea asta o dată ce ați cucerit-o?!
Cam asta e, deocamdată, despre manierele lui, în intimitatea locuinței. Despre ce se cuvine să facă ea, femeia visurilor voastre și stăpâna casei, vorbim mâine.