-

Cum, cui și când strângem mâna

Poate îți vor părea prea mult sfaturile acestea de bune maniere, dar zău că nu strică să le recapitulăm împreună. Azi, despre strângerea mâinii...

Dacă salutul se poate face și din mers, fiecare ducându-se în drumul lui, pentru o strângere de mână trebuie să ne oprim în loc. De aceea nu ne salutăm astfel decât dacă avem oareșce de zis și timp pentru asta. Nu vrem să-l vedem pe celălalt desprinzându-se grăbit din strânsoare și părăsindu-ne în mijlocul vorbei, nu-i așa?

De fapt, cine și când întinde mâna? Regulile sunt exact pe dos față de cele care se referă la salutul verbal. De data asta, femeia va întinde mâna bărbatului, vârstnicul celui mai tânăr și superiorul subordonatului. Dacă cel puțin unul dintre protagoniști – ori amândoi – se află în mers, vor face gestul abia după ce se vor opri față în față. Nu e cuviincios să mergi spre celălalt cu mâna întinsă. Dacă sunt așezați, atunci bărbatul se ridică, femeia, ba! Pentru ea, regula se schimbă doar când celălalt e foarte în vârstă și vrea astfel să-i arate prețuirea.

Mâna întinsă nu trebuie să fie prea moale, dar nici nu se cuvine să scuturi zdravăn mâna celuilalt. Doar nu vrei să-l vezi clătinându-se pe picioare, Doamne ferește. E nevoie de măsură în toate.

Nu întinzi mâna cu degetele strânse... numai dacă ești cumva... Regele Carol I. Despre care se spune că nu obișnuia să dea mâna cu nimeni, doar, din când în când, acelora pe care-i considera merituoși, le întindea, după caz, un deget sau două.

Dacă, din întâmplare, cel din fața ta nu cunoaște regulile acestea și-ți întinde mâna exact pe dos – să zicem că cel tânăr ridică brațul să-l salute astfel pe mai vârstnic -, se cuvine să răspunzi la salut. E mai prost crescut acela care refuză o mână întinsă, decât cel care nu respectă cutuma!...

Mai ține cont că atingerea celuilalt este un semn de intimitate... Poate și de aici regula care vine taman pe dos față de salutul verbal.

De obicei, nu strângi cu ambele mâini. Însă la țară se obișnuiește ca atunci când revezi pe cineva de care te leagă un grad de rudenie sau o veche prietenie, salutul ăsta să se facă cu amândouă mâinile și să fie continuat cu o îmbrățișare și-o sărutare – sau chiar două – pe obraji.

Dar asta este deja o altă normă de conduită, despre care vom vorbi într-o ediție viitoare. Că veni vorba... ne reauzim mâine la aceeași oră... punctualitatea este și ea semn de bune maniere. La revedere.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay