-

Bicarbonatul, lămâia și oțetul, aliați de încredere în materie de curățenie

Oricine vrea o casă curată, însă în zilele noastre, curățenia presupune, în majoritatea cazurilor, folosirea chimicalelor potențial toxice. Cu toții știm că produsele de curățenie din comerț pot provoca intoxicații, infecții respiratorii și digestive, mai ales în rândul copiilor. Recomandarea noastră este să faceți o schimbare și să renunțați la produsele comerciale și toxice în favoarea celor făcute în casă.

Ingrediente din bucătăria ta, pe care le poți folosi în locul detergenților, te pot ajuta să prepari soluții de curățenie ieftine, eficiente și inofensive pentru sănătatea ta și a celor din jur.
Cele mai eficiente ingrediente pentru curățat casa sunt bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie și oțetul.

Iată câteva soluții home-made care vor face curățenie în casa ta.

Soluţie pentru îndepărtarea petelor

Un produs home-made pentru îndepărtarea petelor dificile, la care nu te-ai fi gândit niciodată este pudra pentru copii. Aplică pudră direct pe pată şi vei observa cum aceasta dispare ca prin minune.
Pentru a scoate petele de transpiraţie, poţi amesteca 2 aspirine zdrobite cu 1/2 cană cu apă caldă. Lăsaţi îmbrăcămintea să se stea în acest preparat natural câteva ore sau până când observaţi ca urmele îngălbenite au dispărut, apoi le puteţi spăla normal.

Inălbitor natural pentru rufe

Pentru realizarea unui înălbitor amestecaţi o jumătate de cană cu zeamă de lămâie cu un litru de apă fierbinte. Această soluţie naturală va înălbi foarte bine hainele şi va îndepărta cu succes toate petele.

Soluţie pentru curăţarea covoarelor

Pentru curăţarea covorului o metodă naturală home-made este folosirea de apă cu oţet. Pulverizaţi pe covor şi curăţaţi cu o cârpă în locurile care vi se par mai murdare. Petele mai dificile se mai pot scoate şi cu oţet combinat cu sare.
Pentru scoaterea mirosului urât din covoare aplicaţi bicarbonat de sodiu. Acesta se întinde noaptea pe toată suprafaţa şi se lasă se acţioneze până dimineaţa. Bicarbonatul de sodiu mai luptă eficient şi cu umiditatea.

Soluţie anti-mucegai

Tot ce trebuie să faci este să amesteci într-un pulverizator, sau în orice alt recipient, apă cu puţină zeamă de lămâie şi ulei de lavandă. Uleiul de lavandă, pe lângă faptul că miroase foarte frumos şi te relaxează, alungă şi moliile.

Soluţie pentru curăţarea aragazului

Aragazul este, în general, partea bucătăriei care se murdărește cel mai tare și cel mai frecvent. Pentru a evita detergenții toxici în înlăturarea resturilor de mâncare și ulei, puteți curăța aragazul cu bicarbonat de sodiu și cu apă. Pasta formată din bicarbonat și apă se lasă să acționeze pe aragaz câteva ore după care se șterge cu o cârpă și se clătește cu apă amestecată cu oțet.

Soluție pentru geamuri

Puteți face geamurile să lucească folosind o soluție alcătuită din 1l apă, 4 linguri zeamă de lămâie și alcool sanitar. Geamurile se șterg de preferat cu o cârpă moale și absorbantă.

Soluție pentru desfundarea chiuvetei

Chiuveta se poate înfunda uneori, dar vestea bună este că se poate repara problema fără detergenți scumpi, dacă se toarnă în ea ¼ cană oțet, ¼ cană bicarbonat de sodiu, iarăși ¼ cană oțet. Este indicat să se respecte ordinea menționată. Se lasă să acționeze 15 minute după care se toarnă aproximativ 2 litri apă opărită.