-

D'ale casei: Vopsitul gardului de lemn

Vreau să vobim despre vopsitul gardului de lemn, care nu este o activitate dificilă, ci una consumatoare de timp și repetitivă, care cere multă răbdare și un pic de îndemânare.

Insa, va recomand sa incearcati sa vedeti partea buna: rezultatul este ca veti avea un gard bine intretinut, aratos si atragator, c
are va rezista ani intregi.

Inainte sa incepi sa vopsesti gardul avetii nevoie de:

- Vopsea de exterior de buna calitate;
- Pensula de vopsea mica si mare ( eixta si varianta pentru spatii inguste );
- Carpe;
- Matura;
- Perie de sarma;
- Manusi
- Apa calda;
- Diluant ;

Vopsirea panourilor de gard inainte sa fie montate este mai usoara decat atunci cand trebuie sa stati in picioare, langa el, iar astfel, puteti ajunge mai usor la toate fetele scandurii. Daca achizitionezi gardul sub forma de scanduri, o sa va fie cu atat mai usor.

Panourile care stau stivuite inainte sa fie vopsite si montate, pot fi preluate pe masura ce le vopsiti si depozitate astfel incat sa se usuce natural. La manuirea lor, puteti folosi manusile de lucru, deoarece va pot rani foarte usor cu aschiile de lemn.

Vopseaua se varsa intr-o galeata care sa va permita sa inmuiati mai usor pensula in ea. Pensula se va scurge pe marginile galetii pentru a inlatura surplusul de vopsea si se va aplica treptat, cu miscari de jos in sus. Aplicarea vopselei se va face fara graba, incepand din partea superioara, astfel incat lemnul sa aiba timp sa absoarba vopseaua.

In final vreau sa va prezint si doua trucuri:

Primul este legat de vopsea, pentru ca ideal ar fi sa folositi o vopsea de calitate buna (chiar daca e mai scumpa) deoarece contine inhibitori pentru razele ultraviolete, care nu vor mai putea ataca lemnul in timp si vor rezista mai bine si la intemperii.

Cel de-al doilea truc este legat de pensula, pentru ca desi seamana foarte bine intre ele, pensulele nu sunt toate la fel. Pensulele ieftine vor pierde rapid perii, iar manerul lor poate avea margini rigide, care va pot face rani daca vopsitul necesita un timp ceva mai indelungat.

Autor: Sorin Dinu